Rick de Leeuw "op zoek naar de Phil Bosmans in ons"

Zanger Rick de Leeuw breekt een lans voor kwetsbaarheid, een thema van Phil Bosmans, de overleden stichter van Bond zonder Naam. Bosmans herleeft in een expo en een theatervoorstelling met Gène Bervoets. 

“Phil Bosmans is niet iemand die logischerwijze in mijn wereld zit,” geeft zanger Rick de Leeuw op Radio 2 Limburg toe. Maar "hoe ouder ik word, hoe meer zijn betrokkenheid bij onze wereld mij fascineert". 

Onze wereld schuift mensen terzijde, zet ze buitenspel en overboord.   

Steeds meer mensen hebben een hulpvraag, stelt De Leeuw vast. Phil Bosmans probeerde op zijn manier antwoord te geven op die vragen, en “daar zie ik nu meer de inspirerende kracht van in dan toen”.

Mildheid, mededogen, generositeit

Phil Bosmans, overleden in 2012, was de stichter van Bond zonder Naam en de man van in Vlaanderen wereldberoemde spreuken als “Verbeter de wereld begin bij jezelf” of “Zaaag niet… er vallen al bomen genoeg”. “Moeilijk te begrijpen dat tienduizenden mensen tijd en ruimte maakten om die kaartjes in de keuken op te hangen,” zegt Rick de Leeuw. “Maar die op zich wollige spreuken vormden wel een wereld die mildheid, mededogen, generositeit in zich droeg. En dat missen we nu.”

Waar zit onze kwetsbaarheid vandaag? Die vraag staat ook centraal in de theatervoorstelling over Phil Bosmans, een monoloog van Gène Bervoets, die op 22 september in première gaat. “Kwetsbaarheid is een probleem, omdat we ons in de wereld van vandaag altijd sterk moeten tonen,” verduidelijkt Rick de Leeuw, die ook al jaren aandacht vraagt voor geestelijke gezondsheidszorg met de Te Gek!? -campagne.

De rafelranden van het brein

Voor Rick de Leeuw zelf, als schrijver van liedjes en gedichten, is  kwetsbaarheid net een onderdeel van zijn werk, “de zwaktes zijn een bron voor wat ik dagelijks doe,” zegt hij. “Ik moet op zoek naar de rafelranden van mijn brein, want daar begint het net interessant te worden.”

De expo “Thuis, bij Phil Bosmans” is te zien in de Commanderij in Gruitrode, tot eind oktober.
De theatermonoloog “Verbeter de wereld” met Gène Bervoets gaat op 22 september in première in Meeuwen-Gruitrode en is daarna op andere plaatsen in Vlaanderen te zien. 

Rick de Leeuw stelde ook het boek “Verbeter de wereld” samen. Hij ging spreken met mensen als Dirk De Wachter, Jonathan Holslag of Koen Vanmechelen en vroeg hen naar de relevantie van Phil Bosmans nu. “Zoeken we de Bosmans in onszelf? En levert dat wat op?”

Meest gelezen