Videospeler inladen...

Rupert Everett: "Oscar Wilde postuum gratie verlenen was typisch Engels en onbeschoft"

Acteur Rupert Everett stelt in "Van Gils & gasten" "The happy prince" voor, een film over de laatste drie jaar van het leven van de homoseksuele schrijver Oscar Wilde. De film is vooral in België gedraaid. Everett wordt gelauwerd op het Filmfestival van Oostende.

De Britse acteur Rupert Everett werd wereldberoemd met zijn rol in de romantische film "My best friend's wedding" uit 1997, naast Julia Roberts en Cameron Diaz. Hij leende zijn stem ook aan Prince Charming uit "Shrek".

"The happy prince" is andere koek. Waar "Wilde" met Stephen Fry (1997) de veroordeling van Oscar Wilde wegens homoseksualiteit liet zien, gaat de film van Rupert Everett over de periode nà Oscar Wildes twee jaar dwangarbeid in de gevangenis. Zijn drie laatste levensjaren bracht hij berooid en ziek door in Frankrijk.  De auteur van wereldliteratuur, zoals de roman "The picture of Dorian Gray", het toneelstuk "The importance of being earnest" of zijn brief vanuit de gevangenis "De profundis", stierf op zijn 46ste aan hersenvliesontsteking.

Rupert Everett speelt de hoofdrol van Oscar Wilde, hij schreef het scenario, regisseerde en produceerde zelfs een beetje, vertelde hij in "Van Gils en gasten" op Eén. "The happy prince" is trouwens de titel van een verhalenbundel van Wilde.

Nog altijd actueel

Honderd jaar later is er zeker vooruitgang geboekt inzake homorechten, zegt Rupert Everett, maar "in Rusland, Oeganda of de Arabische wereld is wat Wilde overkwam maar half zo erg" (dan wat homoseksuelen daar moeten doorstaan, nvdr). En ook bij ons is er een grote stijging van homofoob geweld.

Om genade te krijgen moet er eerst een misdrijf gepleegd zijn

Postume gratie

Pas in 2017 heeft Oscar Wilde postuum een koninklijk pardon gekregen in het Verenigd Koninkrijk, samen met 50.000 andere veroordeelde homoseksuelen. Dat gebeurde met een wet, genoemd naar Alan Turing, de briljante wiskundige en codekraker die zelfmoord pleegde, en wiens leven werd verfilmd in "The imitation game". Rupert Everett vindt die gratie maar niets. "Om vergeven te worden moet er eerst een misdrijf gepleegd zijn. Het is een heel typische, Engelse reactie, een beetje onbeschoft ook."

“The happy prince" is een donkere film”, was de commentaar van actrice Maaike Cafmeyer in "Van Gils en gasten", zelf een grote fan van Oscar Wildes toneelstukken. “De drie laatste jaren zijn een groot contrast met de tijd toen Wilde een exuberante dandy was”.

Het is een Belgische film

De film is gedraaid in Brussel - dat model stond voor Parijs - en in Wallonië. Everett kreeg ook nogal wat geld uit ons land om de film te maken, en er spelen ook Belgische acteurs mee. "The happy prince" wordt vertoond op het Filmfestival van Oostende en vanaf 26 september in de Belgische bioscoop.  Rupert Everett wordt op dinsdag 11 september geëerd met een ster op de dijk van Oostende.  Bekijk de trailer hier onder:

Meest gelezen