Servisch gezin mag gesloten centrum Steenokkerzeel verlaten

De Servische moeder die met haar vier kinderen opgesloten zat in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, wordt terug naar een open terugkeerwoning gebracht. Staatssecretaris Francken mag het gezin niet langer vasthouden, omdat de termijn van 1 maand is verstreken.

Het Servische gezin was het eerste in lange tijd dat opnieuw werd opgesloten in het repatriëringscentrum.  Sinds kort kunnen uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen er in bepaalde omstandigheden opnieuw opgesloten worden, tien jaar nadat ons land met de praktijk was gestopt na een reeks veroordelingen. De opsluiting van het Servische gezin veroorzaakte veel protest, onder meer door Amnesty International.

Volgens de regelgeving mocht het gezin maximaal vier weken opgesloten worden, en die termijn zou morgen aflopen. Daarom zal het gezin nu naar een open terugkeerhuis worden gebracht. "De vasthoudingstermijn van 2 maanden loopt wel verder, en het gezin zal verder begeleid worden met het oog op terugkeer", zegt staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken op Twitter.

Net vandaag had de staatssecretaris nog een zogenoemd derdenverzet gewonnen, die hij had ingesteld tegen een eenzijdig verzoekschrift dat  het gezin had ingesteld. Daardoor werd het verbod tot repatriëring  door de rechter opgeheven. Staatssecretaris Francken pleit op Twitter nog om nieuwe wetgeving, waardoor de termijn gestuit wordt bij het instellen van procedures, en dus niet kan verstrijken.

Meest gelezen