Sint-Eustachiuskerk in Zichem brokkelt alweer af

De Sint-Eustachiuskerk in Zichem, bij Scherpenheuvel, is opnieuw aan het afbrokkelen. Die brokstukken vallen naar beneden en komen zo op straat terecht. Om te vermijden dat de stenen op iemand zijn hoofd of auto vallen, plaatst de gemeente opnieuw speciale opvangbakken.

"De veiligheid van de mensen is belangrijk. De kerk ligt ook vlak naast een drukke gewestweg, dus willen we maatregelen nemen," vertelt burgemeester Manu Claes (CD&V). De problemen met de afbrokkelende kerk slepen al meer dan 10 jaar aan. Eind vorig jaar was het nog prijs. Een grondige restauratie laat al jaren op zich wachten.

"Om dat te kunnen doen moeten we wachten op geld van de Vlaamse overheid", zegt de burgemeester. "Het is een grote, geklasseerde kerk en voor zo'n projecten moet je verschillende dossiers indienen. Het wordt sowieso een werk van lange adem. Reken maar op 20 jaar, misschien wel op 30 jaar voor alles hersteld en gerestaureerd zal zijn."

De burgemeester denkt erover na om het kerkgebouw een nieuwe invulling te geven. "We zijn daarvoor in overleg met de Kerkfabriek. We zouden de kerk ook voor andere activiteiten kunnen gebruiken. Of het gebouw maar gedeeltelijk open stellen. Dat zijn allemaal pistes waar we moeten over durven nadenken", aldus nog Manu Claes.

 

Meest gelezen