Videospeler inladen...

Parket bevestigt: "Doodsoorzaak van de 2 jonge Tomorrowland-bezoekers is drugsgerelateerd"

De doodsoorzaak van de twee vrouwelijke bezoekers van het dancefestival Tomorrowland in Boom is wel degelijk drugsgerelateerd. Dat laat het Antwerpse parket weten. Het parket was begin augustus een onderzoek gestart naar de dood van de twee festivalgangers. Beide vrouwen werden onwel nadat ze drugs hadden genomen en werden daarna opgenomen in het ziekenhuis. Daar overleden ze enkele dagen later, "aan een watervergiftiging, veroorzaakt door XTC," zegt het parket.

In de bloed-en urinestalen van de twee vrouwen werden duidelijke sporen van XTC teruggevonden. Dat blijkt uit het onderzoek van enkele deskundigen van het parket van Antwerpen. De vrouwen zouden vervolgens overleden zijn aan een watervergiftiging, veroorzaakt door XTC-gebruik in combinatie met verschillende omgevingsfactoren. 

"Door het nemen van XTC wordt een hormoon aangemaakt, waardoor de vrouwen veel water vasthielden in hun lichaam," zegt het Antwerpse parket. "Door de combinatie van drugs, het zweten door de warme temperaturen en mogelijk het dansen hebben de twee vrouwen overmatig water gedronken. Die zogenaamde waterintoxicatie heeft tot de dood geleid."

Het parket startte begin augustus een onderzoek naar de doodsoorzaak van de twee vrouwen die het muziekfestival Tomorrowland bezochten. Het eerste slachtoffer - een 33-jarige vrouw uit Tsjechië- ging het eerste weekend naar het festival, tussen vrijdag 20 en zondag 22 juli, waar ze op 21 juli onwel werd in een tent. Na een eerste onderzoek in het Heilige Familieziekenhuis in Reet werd de vrouw naar het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen gevoerd. Daar stierf ze op 27 juli. 

De tweede 26-jarige vrouw uit India werd in het volgende festivalweekend weggebracht, nadat ze een harstilstand kreeg op het festivalterrein. Ook zij stierf enkele dagen later, op 31 juli, in het ziekenhuis. 

"Er zijn geen fouten gemaakt"

Het parket benadrukt tot slot ook dat er in casu geen fouten zijn gemaakt, maar wil wel er in de toekomst beter informatie wordt uitgewisseld met de medische wereld."We gaan nu met alle betrokken actoren rond de tafel te zitten om de informatie-uitwisseling rond zo'n complexe gevallen in de toekomst te verbeteren en dit met oog op een grondiger onderzoek naar de leveranciers van de drugs," zegt het Antwerpse parket.

Het gaat het dossier nu afsluiten, omdat er geen onderzoek meer kan gedaan worden naar de herkomst van de drugs. 

Tomorrowland benadrukt intussen dat drugsgebruik en drugshandel niet getolereerd wordt op hun muziekfestival. "We doen in samenwerking met alle instanties het maximum wat kan binnen de huidige mogelijkheden. Wij rekenen daarnaast ook op het gezond verstand van onze festivalgangers. Maar voor ons is een editie pas geslaagd als iedereen kan terugblikken op een fijn festival. Het is daarom bijzonder triest om te vernemen dat er twee jonge festivalgangers overleden zijn door het gebruik van drugs en we leven mee met de familie en vrienden."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen