Videospeler inladen...

"Extreem gevaarlijke" orkaan Florence: verplichte evacuatie voor miljoen mensen aan oostkust VS

Een miljoen mensen aan de oostkust van de Verenigde Staten hebben het bevel gekregen om te evacueren uit vrees voor de naderende orkaan Florence. Die is nu een orkaan van categorie 4 en zal naar verwachting donderdagmorgen plaatselijke tijd de kust van Noord- en Zuid-Carolina bereiken. De gouverneurs van die staten hebben de noodtoestand afgekondigd, ook in de staat Virginia is het alle hens aan dek.

Florence heeft in korte tijd fors aan sterkte gewonnen. Tot voor kort nog een tropische storm, nu een orkaan van categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, die tot categorie 5 gaat. Dat betekent dat er aangehouden winden van 130 mijl per uur, 210 km/u, kunnen voorkomen. Zeker na de doortocht over warm water won Florence snel aan kracht. Het National Hurricane Center (NHC) in de VS waarschuwt voor wat de zwaarste orkaan van de laatste 30 jaar zou kunnen worden.

Aan delen van de kusten van Noord-Carolina, Zuid-Carolina en Virginia worden levensbedreigende stormvloeden verwacht, en wind die veel schade kan aanrichten. Die winden kunnen ook verder landinwaarts reiken in delen van de Carolina's en Virginia. Verder kunnen er ook overstromingen zijn door zeer hevige regen. Verwacht wordt dat Florence zal vertragen als ze de kust bereikt heeft, waardoor het langdurig en bijzonder hevig kan gaan regenen op bepaalde plaatsen. Die regen kan zich zelfs voordoen in het niet aan de kust gelegen West-Virginia. "Als een systeem als dit vertraagt, en het beweegt zich heel traag voort, dan kan een deel van de regen zich tot een flink eind van het centrum uitstrekken", zei NHC-directeur Kan Graham.

Kortom, Florence heeft alles in zich om een "extreem gevaarlijke meteorologische gebeurtenis" te worden, volgens het NHC. Het zou wel eens de zwaarste orkaan worden die de regio treft in 30 jaar tijd.  

Massale verplichte evacuatie

De Amerikaanse staten Noord- en Zuid-Carolina en Virginia treffen alvast maatregelen en die zijn niet min. Henry McMaster, de gouverneur van Zuid-Carolina, heeft de verplichte evacuatie bevolen van de hele kustlijn van zijn staat. De evacuatie zal dinsdagmiddag 12 uur 's middags plaatselijke tijd beginnen, als orkaan Florence Zuid-Carolina nadert, en ze geldt voor alle 8 counties langs de kust. McMaster schat dat zowat een miljoen mensen geëvacueerd zullen worden.

De rijbanen richting kust van twee belangrijke snelwegen zullen tijdens de evacuatie uitsluitend in de richting van het binnenland gebruikt kunnen worden. Volgens Henry McMaster zou de stormvloed wel 3 meter hoog kunnen komen. Hij had eerder al de noodtoestand afgekondigd en president Trump gevraagd om een federale disaster declaration, zodat de nodige voorzieningen klaar zouden zijn als de storm arriveert.

Ook Roy Cooper, gouverneur van Noord-Carolina, heeft een evacuatie bevolen. Er is een verplichte evacuatie voor Hatteras Island, andere mensen langs de kust vertrekken vrijwillig. Noord-Carolina overweegt ook evacuaties langs een aantal rivieren die bij orkaan Matthew uit hun oevers waren getreden en huizen onder water hadden gezet.  

Duizenden leden van de ordediensten, de National Guard en werknemers van de staat hebben voorbereidingen getroffen voor de storm. Volgens Cooper ligt Noord-Carolina in het bull's eye - de roos - van de storm. Het wordt pas de tweede keer sinds er meer dan 150 jaar geleden betrouwbare rapporten bijgehouden worden, dat Noord-Carolina getroffen wordt door een orkaan van categorie 4, na orkaan Hazel in 1954.

Ook in de naburige staat Virginia hebben tienduizenden inwoners het bevel gekregen zich naar hoger gelegen gebied te begeven.

Marine stuurt schepen weg op zee uit basissen in Virginia, mensen hamsteren

De autoriteiten vragen de inwoners zich goed voor te bereiden. Bij Amerikaanse vliegmaatschappijen kunnen passagiers vluchten zonder extra kosten omboeken.

In de betrokken staten wordt intussen ook flink gehamsterd als voorbereiding op de komst van de orkaan. Volgens de Nederlandse weervrouw Helga van Leur, die in het betrokken gebied is, is zelfs ver buiten de zone waar er gevolgen verwacht worden van de orkaan, het water bijna uitverkocht en ook de jerrycans voor brandstof.

De Amerikaanse marine heeft bijna 30 van haar schepen uit basissen in Viriginia geëvacueerd en de zee op gestuurd. De schepen zijn vertrokken onder meer uit de basis in Norfolk, de grootste ter wereld, en zijn op weg naar delen van de Atlantische Oceaan waar ze de storm kunnen ontlopen. Een aantal schepen die herstellingen ondergaan, blijven in de basissen en krijgen extra landvasten en stormlijnen om ze stevig vast te leggen.  

Een ander beeld van Florence vanuit het ISS.

Oproep: Bent u in de buurt?

Bent u in de buurt van waar orkaan Florence wordt verwacht? Neem dan contact op met VRT NWS via oproep@vrtnws.be. Vergeet zeker niet uw naam en contactgegevens in de mail te vermelden. 

Meest gelezen