Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil rechters Strafhof Den Haag straffen, als ze Amerikanen berechten voor oorlogsmisdaden

De VS dreigt met sancties tegen de rechters van het Internationale Strafhof in Den Haag, als de rechters een onderzoek zouden voeren naar oorlogsmisdaden gepleegd door Amerikanen in Afghanistan. Dat heeft John Bolton, nationaal veiligheidsadviseur van Amerikaans president Donald Trump, bekendgemaakt.  

Bolton deed een ongeziene aanval tegen de instantie die oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid berecht in zijn speech voor de conservatieve organisatie Federalist Society in Washington.  

 "De Verenigde Staten zullen alle middelen gebruiken die nodig zijn om zijn burgers en die van onze bondgenoten te beschermen tegen onrechtmatige vervolging door deze onwettige rechtbank", zei Bolton. 
"Elk moment kan het Strafhof een formeel onderzoek openen tegen onze Amerikaanse patriotten die vrijwillig hun leven riskeerden, om onze natie, ons vaderland en onze gezinnen na de aanslagen van 11 september te beschermen", ging Bolton verder.

Als zo’n onderzoek zich voordoet zal de regering overwegen om rechters de toegang tot de VS te ontzeggen

John Bolton

“Als zo’n onderzoek zich toch voordoet, zal de regering van Trump overwegen om rechters en openbare aanklagers de toegang tot de VS te ontzeggen, beslag leggen op alle fondsen die ze bezitten in de VS en ze vervolgen voor het Amerikaanse rechtssysteem”, dreigde hij nog.

Vijandige opstelling VS

De erg conservatieve veiligheidsadviseur bleef zich enorm vijandig opstellen tegen het Strafhof. "We gaan niet samenwerken met het Strafhof. We gaan het Strafhof niet helpen. We gaan het Strafhof op zichzelf laten doodbloeden, want het Internationale Strafhof is tenslotte al dood voor ons.”

Bolton voegde nog toe dat de VS overweegt om stappen te zetten in de VN-Veiligheidsraad om de enorme bevoegdheid van de rechtbank te beperken. “De VS wil er onder meer voor zorgen dat het Strafhof geen rechtsmacht uitoefent over Amerikanen en de onderdanen van onze bondgenoten.”

We gaan het Strafhof laten doodbloeden, want het Internationale Strafhof is tenslotte al dood voor ons

John Bolton

Onder welke rechtsmacht vallen Amerikanen in Afghanistan?

Het Strafhof onderzoekt of het mag oordelen over het geweld van Amerikaanse militairen in Afghanistan. Maar de VS heeft het Verdrag van Rome, dat het Internationaal Strafhof in 2002 heeft opgericht, nooit geratificeerd. De VS wil namelijk niet dat Amerikanen worden aangeklaagd in het buitenland. Sinds 2003 erkent Afghanistan het Strafhof wel. De vraag stelt zich onder welke rechtsmacht de Amerikanen in dat land vallen.

In Afghanistan leidt de VS nog steeds een militaire coalitie die eind 2001 de taliban de macht heeft ontnomen.

John Bolton
ABIR SULTAN

Meest gelezen