Videospeler inladen...

Verschillende doden bij bomaanslag in Mogadishu

In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, zijn vanmorgen zeker 6 mensen omgekomen bij een bomaanslag. Een auto vol explosieven reed eerst in op een versperring en ontplofte vlak bij een plaatselijk overheidsgebouw. 

Een krachtige explosie heeft het districtskantoor van Hodan, in het noordwesten van Mogadishu, volledig in puin gelegd. De ontploffing was zo hevig dat verschillende gebouwen in de buurt zijn ingestort, onder meer twee moskeeën.

Een getuige vertelt aan het persagentschap Reuters hoe hij een terreinwagen vol explosieven tegen het gebouw zag rijden: "Ik stond net buiten het districtsgebouw. Ik ben weggelopen en nu zie ik van ver hoe het kantoor volledig verwoest is."

Intussen hebben hulpverleners 6 lichamen geborgen. Verschillende mensen raakten bedolven onder de brokstukken, het dodental kan nog oplopen. 16 gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Checkpoints en blokkades kunnen aanslagen niet stoppen

Terreurgroep Al Shabaab heeft de aanslag opgeëist. De extremisten van Al Shabaab proberen al jaren met geweld de Somalische regering omver te werpen. Ze willen een staat oprichten op basis van de islamitische wet. Het is al de tweede grote aanslag deze maand in Mogadishu. Op 2 september werd een ander districtsbureau getroffen, daarbij vielen toen 6 doden, onder hen ook twee kinderen. 

Om nieuwe aanvallen te voorkomen heeft de Somalische overheid straten geblokkeerd. Er zijn ook checkpoints waar soldaten voertuigen inspecteren die de stad binnenrijden. Tot dusver hebben die maatregelen de aanslagen niet kunnen stoppen.

Het is de bedoeling dat Somalische troepen de komende jaren weer zelf zullen instaan voor de veiligheid in hun land, maar het is onzeker of ze voldoende voorbereid zijn op die taak. Op dit moment waakt een vredesoperatie van de Afrikaanse Unie over de veiligheid in het land. Onlangs besloot de VN-Veiligheidsraad om die vredestroepen langer in Somalië te houden. Pas in december 2021 zullen zij de veiligheid overdragen aan het Somalische leger.

Bekijk hieronder de beelden van na de aanslag: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen