Wat staat er op het spel in Aalter?

De inwoners van Aalter en Knesselare gaan voor het eerst samen naar stembus om een gemeenteraad te kiezen. Vanaf 1 januari 2019 gaat Knesselare op in Aalter. Het kartel van CD&V met N-VA lijkt in de nieuwe fusiegemeente zo goed als onklopbaar. Groen is de voornaamste uitdager.

 

Titelvoerend burgemeester Pieter De Crem (CD&V) is kandidaat om zichzelf op te volgen. Bij de vorige verkiezingen behaalde CD&V in Aalter bijna 65 procent van de stemmen. In Knesselare haalde de lijst Groep 9910 ook zo'n monsterscore. De kopstukken van 9910 staan nu ook op de CD&V-lijst. Om een absolute meerderheid helemaal te verzekeren trekt de partij in kartel met de N-VA naar de kiezer. Geen enkele andere partij lijkt roet in het eten te kunnen gooien. 

Cremland

Hét stemmenkanon bij uitstek is staatssecretaris Pieter De Crem, bij de vorige verkiezing behaalde hij bijna 4.000 voorkeurstemmen. De Crem kan de kiezers paaien met een beloofde belastingverlaging. De personenbelasting daalt naar 5,9 procent door de fusie met Knesselare, de gemeente krijgt daarvoor immers een fikse financiële compensatie van de Vlaamse overheid. 

Uitdagers

De voornaamste uitdager in de nieuwe fusiegemeente is Groen. In zowel Aalter als Knesselare behaalde de partij in 2012 zo'n 20 procent. Open VLD Plus trekt naar de kiezer met een lijst met enkele onafhankelijken. De socialisten proberen ook een zitje in de gemeenteraad te veroveren, zes jaar geleden lieten ze de gemeenteraadsverkiezingen nog aan zich voorbijgaan. Vlaams Belang heeft voorlopig nog geen lijst ingediend. Zes jaar geleden slaagde de partij er niet in om verkozen te geraken. 

Hete hangijzers

Fusie 

De fusie tussen Aalter en Knesselare is één van de belangrijkste zaken waar het gemeentebestuur zich mee bezig zal moeten houden de komende zes jaar. De politici moeten proberen een eenheidsgevoel te creëren, zonder de eigenheid van de acht verschillende dorpskernen (van de verschillende deelgemeenten) verloren te laten gaan. 

Patrimonium en politie

Het kasteel van Poeke (foto bovenaan) in de gelijknamige deelgemeente is in slechte staat. Het wordt weinig gebruikt. Het is onduidelijk wat de gemeente ermee van plan is. Daarnaast staat er ook een grote fusie van politiezones van buurgemeenten op het programma. In Knesselare is er veel zwaar verkeer door de dorpskern, ook daar zal het toekomstige bestuur een oplossing voor moeten zoeken. Er gaan ook stemmen op om De Plaats daar parkeervrij te maken. 

Renovaties

De aanpak van de wijk Pontweg, een oudere wijk in de rand van het centrum, wordt ook al jaren uitgesteld. Er zijn geen concrete plannen om de wijk aan te pakken. 

 

kasto80

Meest gelezen