Wat staat er op het spel in Assenede?

In Assenede nemen twee machtsblokken het tegen elkaar op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Philippe De Conick (SamenPlus) wil er graag aan het roer blijven en zijn absolute meerderheid behouden maar hij wordt uitgedaagd door een kartel van oppositiepartijen CD&V en N-VA. Vlaams Belang stapt alleen naar de kiezer.

De verkiezingen in Assenede zullen er dit jaar helemaal anders uitzien dan zes jaar geleden. Toen stonden er zeven partijen op de stembrief, dit jaar zijn het er (voorlopig) nog maar drie. Twee monsterkartels nemen het er tegen elkaar op. Burgemeester Philippe De Coninck wil ook de komende zes jaar op post blijven met SamenPlus. Oppositiepartijen CD&V, N-VA en enkele onafhankelijken bundelen de krachten en noemen zich nu Anders. Vlaams Belang probeert het op eigen houtje.

Tweestrijd?

SamenPlus is in Assenede een kartel tussen Open VLD, Groen, SP.A en enkele onafhankelijken. Het kartel is al lang aan de macht in de Meetjeslandse gemeente. Burgemeester Philippe De Coninck bestuurt er al 18 jaar. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 behaalde het kartel een absolute meerderheid. Toen daagden de oppositiepartijen het kartel elk apart uit, zonder succes. Nu liggen de kaarten anders, want CD&V en N-VA vormen er nu de kartellijst Anders. De nieuwe politieke beweging zegt een alternatief te zijn voor het huidige bestuur. Er staan ook enkele onafhankelijken op de lijst. Niet alleen het oppositieblok claimt vernieuwing, ook SamenPlus zet in op nieuwe namen. Ruim de helft van de lijst bestaat uit nieuwelingen. 

Enkel Vlaams Belang probeert het dit jaar nog alleen. Bij de vorige verkiezingen waren er nog veel meer kleine partijen (Sterk Assenede, LEF, PAK Pim). Zij behaalden niet genoeg stemmen om in de gemeenteraad te raken en doen deze keer niet mee.

Wat als niemand een meerderheid haalt? 

De keuze voor de kiezer lijkt duidelijk: SamenPlus of Anders. Maar enkel als één kartel de absolute meerderheid behaalt, zal het alleen kunnen besturen. Als dat niet lukt, lijkt het erop dat beide kartels in de meerderheid zullen moeten gaan zitten. Want, zowel SamenPlus als Anders lijken geen zin te hebben om de enige andere partij, Vlaams Belang, mee in het bad te trekken. Als het Vlaams Belang in dat scenario in de gemeenteraad geraakt, wordt het de enige oppositiepartij. Mogelijk gebeurt dat helemaal niet want bij de vorige verkiezingen kon het Belang niet genoeg stemmen halen om een zetel binnen te rijven.  

Hete hangijzers

Mobiliteit

Mobiliteit is een hot topic tijdens de verkiezingscampagne want de expresweg N49 loopt dwars door de gemeente. De weg wordt de komende jaren omgevormd tot een échte snelweg. Dat betekent dat er afslagen zullen verdwijnen en dat er bruggen in de plaats zullen komen. Daardoor zal enkel de afslag het dichtst bij Zelzate nog overblijven. Heel wat inwoners van Assenede zullen dus moeten omrijden en hebben vragen over de bereikbaarheid. Ook de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers houdt mensen bezig na enkele zware ongevallen op de N49. 

Krekenland

Een fusie komt de komende legislatuur ook op het bord van het gemeentebestuur van Assenede. De huidige burgemeester De Coninck liet al blijken dat hij een fusie met buurgemeenten Kaprijke en Sint-Laureins de beste optie vindt. Er is zelfs al een naam voor bedacht: Krekenland. Of Krekenland er komt, hangt natuurlijk ook af van de collega-burgemeesters. Voorlopig is daar nog niet veel enthousiasme. 

 

kasto80

Meest gelezen