Wat staat er op het spel in Brakel?

Brakel is al jaren in handen van de familie De Croo (Open VLD) en daar lijkt ook de komende gemeenteraadsverkiezingen weinig verandering in te komen. SP.A zit nu mee in de meerderheid, CD&V hoopt hen te kunnen aflossen.

Al drie legislaturen is de familie De Croo in Brakel aan de macht. Herman De Croo was er burgemeester tot 2012, bij de vorige verkiezingen schoof hij zoon Alexander De Croo naar voren als opvolger. Open VLD zit er stevig in het zadel, vorige keer haalde de partij 41 procent van de stemmen. De liberalen kozen ervoor om de voorbije zes jaar met de socialisten te besturen. De lokale CD&V, goed voor bijna 23 procent van de stemmen in 2012, zit al 18 jaar in de oppositie en wil de meerderheid graag breken. Als de uitslag van de socialisten tegenvalt en de CD&V houdt stand of doet beter, hopen ze de plaats van SP.A in de meerderheid in te nemen.  

Uitdagers 


CD&V maakt dus aanspraak op een zitje in het gemeentebestuur. Open VLD kan ook de andere uitdager N-VA mee in het bad trekken, zeker als de partij het beter doet dan zes jaar geleden (toen 15 procent). Vlaams Belang komt ook op, vorige verkiezingen behaalde de partij te weinig stemmen om verkozen te geraken. 

Scoort ex-burgemeester? 


Het is uitkijken naar de persoonlijke score van ex-waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD). Hij deed een stap opzij nadat bekend raakte dat hij betrokken was bij een auto-ongeval én dat hij gedronken had. Het is nu afwachten hoe de inwoners van Brakel daarop zullen reageren. Devleeschouwer zou ondanks de gebeurtenissen nog erg populair zijn. 

Hete hangijzers 


Fusie

Net als vele andere gemeenten voelt Brakel de druk om een fusie met buurtgemeenten te onderzoeken. Het zou kunnen dat de Vlaamse regering kleinere gemeenten gaat verplichten om te fuseren. Er zouden al verkennende gesprekken geweest zijn met Horebeke, Maarkedal en Zwalm, niet toevallig de gemeenten waar Brakel ook al mee in één politiezone zit. Het is nog onduidelijk of er al afspraken zijn gemaakt. 

Infrastructuur

Het nieuwe gemeentebestuur zal fel moeten investeren in de bouw of renovatie van enkele gebouwen. Zo zijn zowel het zwembad als het gemeentehuis dringend aan vernieuwing toe. Het huidige bestuur besliste al dat er een nieuw zwembad komt. Ook de bouw van een nieuw administratief centrum is voor de komende jaren, daar zal een woning voor onteigend worden.

Zwembad

De renovatie van het veertig jaar oude zwembad blijkt meer (dubbel zoveel) te zullen kosten dan eerst gedacht. Het bestuur kiest ervoor om op een andere plaats - op de site van sporthal De Rijdtmeersen - een nieuw zwembad te bouwen.

kasto80

Meest gelezen