Wat staat er op het spel in Diksmuide?

De heraanleg van de Grote Markt in Diksmuide was de inzet van de verkiezingen 2012. De meeste plannen die de meerderheid van CD&V en SP.A-Open in de vorige legislatuur maakten, werden nu werkelijkheid. De stad kreeg een totaal andere aanblik. Dat moet volgens de meerderheid de volgende jaren een vervolg kennen in de aanpak van de rest van het historisch centrum van de stad.

Dé verwezenlijking van de aflopende legislatuur is ongetwijfeld de renovatie van de Generaal Baron Jacquesstraat en de Grote Markt. Het ging niet zomaar om het vernieuwen van de riolering en het heraanleggen van straten en pleinen. Essentieel is dat er gekozen werd voor meer beleving, meer terrasjes, ontmoetingsplekken en ruimte voor voetgangers en fietsers.

Maar ook kritiek

Voorzitter van N-VA Koen Coupillie had ook liever de strijd aangegaan tegen de leegstand van de handelszaken om zo terug leven te brengen in het centrum. Volgens Marc Deprez, lijsttrekker van Idee Diksmuide, is er geen luisterbereidheid bij de huidige meerderheid voor de aanleg van meer parkeerruimte in de onmiddellijke omgeving van de Grote Markt. Er werden daarvoor 5000 handtekeningen ingezameld, maar twee pogingen voor een referendum kregen geen kans. 

Daarnaast werd het stadhuis gerestaureerd en werden kilometers fietspaden aangelegd in de stad om veilige fietsverbindingen te creëren, maar ook buiten de stad, om het woon-werkverkeer te bevorderen. Enkele dorpen werden of worden verfraaid.

De kassa klopt

Diksmuide nog nooit zo fors in een legislatuur en toch is de stadsschuld gedaald. De laatste jaren was er een overschot van zo’n 4 miljoen euro per jaar dat werd gebruikt voor investeringen. Nooit eerder zal een nieuwe bestuursploeg financieel gezonder kunnen starten.

“De Ring”

Ondanks een aantal genomen maatregelen blijft het verkeer in het centrum van Diksmuide een knelpunt. Vraag is: zal de zuidwestelijke omleidingsweg, “De Ring” in de volksmond, de oplossing bieden? Lijsttrekker SP.A-Open Kurt Vanlerberghe laat weten dat de omgevingsvergunningsaanvraag werd ingediend begin juni 2018. De bedoeling is dat de werken starten tegen de zomer van 2019. Het budget, een slordige 15 miljoen euro, ligt vast. De werken worden uitgevoerd in 2 fasen.

Idee Diksmuide ziet in deze zuidwestelijke omleidingsweg een halfslachtige oplossing en vreest voor een aanzuigeffect, waarbij vooral Pervijze, Woumen en een deel van Kaaskerke verkeersinfarcten zullen worden. De kwartring alleen zal voor N-VA niet volstaan. Zij willen echte experts laten nadenken over hoe het verkeer in Diksmuide vlotter kan verlopen.  

Wie doet het met wie?

Diksmuide wordt bestuurd door de meerderheidspartijen CD&V en SP.A-Open met een krappe meerderheid van 1 zetel. Er was nooit ruzie in de coalitie, alle energie kon gaan naar besturen. De kiezer mag in oktober zijn keuze maken uit 6 lijsten: CD&V, Groen, Idee Diksmuide, N-VA, SP.A-Open en Vlaams Belang. Blijft Lies Laridon CD&V burgemeester van Diksmuide? En welke partijen zetelen in de nieuwe beleidsploeg? Dat is de inzet van deze verkiezingen.

Meest gelezen