Wat staat er op het spel in Eeklo?

Blijft Koen Loete (CD&V) burgemeester van Eeklo? Daar draaien de verkiezingen in de hoofdstad van het Meetjesland om. Loete is een stemmenkampioen, maar uitdagers N-VA, SMS Eeklo, SP.A en Groen kunnen het hem wel lastig maken.

Burgemeester Koen Loete (CD&V) zit sterk in het zadel. Zijn partij is de grootste (ruim 31 procent) en Loete was met kop en schouders de populairste politicus van Eeklo de afgelopen verkiezingen. De partij trekt wel iets verzwakt naar de kiezer want ze zag schepen Ann Van den Driessche vertrekken naar Open VLD. Het valt af te wachten of Loete opnieuw zo goed zal scoren en of CD&V de grootste partij kan blijven. CD&V-schepen Dirk Van de Velde kondigde eerst nog aan te stoppen met politiek maar zal nu uiteindelijk toch de lijst duwen.

CD&V vormt samen met SP.A/Groen en Open VLD de meerderheid. Maar, het is niet zeker of die coalitie stand zal houden. SP.A en Groen, vorige keer samen goed voor bijna 15 procent, trekken dit jaar niet meer in kartel naar de kiezer en proberen het op eigen kracht. Groen heeft met schepen Bob D'Haeseleer een populaire politicus in de rangen en lijfde ook zanger Tom Dice in, SP.A rekent op de ervaring van schepen Freddy Depuydt. Open VLD (in 2012 goed voor 10 procent) kan op ex-CD&V'er Ann Van Den Driessche rekenen. 

Uitdagers

Oppositiepartij N-VA is de grootste uitdager. De partij werd in 2012 nog de tweede grootste (20 procent) met kopman Michel De Sutter, maar die is overgestapt naar SMS Eeklo. Die politieke beweging scoorde vorige keer al goed (bijna 16 procent) en kan niet alleen op De Sutter rekenen. Ook ex-CD&V-schepen Danny Smessaert stapt over naar SMS. De politieke beweging kon enkele grote namen binnenhalen. Lijsttrekker voor SMS is Luc Vandevelde. N-VA schuift Hilde Lampaert naar voren, ook voormalig AVS-nieuwsanker Paul Verstraete staat op de N-VA-lijst. 

De hete hangijzers

Imago

Eeklo kampt al jaren met een slecht imago en het stadsbestuur lijkt het tij maar niet te kunnen keren. Vorig jaar is de stad dan ook zwaar aangepakt in de media met het label van meest marginale stad van Vlaanderen. De stad lijkt ook geen partners te vinden in de regio om mogelijke fusieplannen mee te bespreken. 

Mobiliteit 

De aantrekkingskracht van Eeklo heeft te lijden onder de N9 die dwars door het stadscentrum loopt. Al jaren zoeken politici er naar een oplossing. De plannen om een ringweg aan te leggen en het verkeer zo te weren uit het centrum zijn concreter geworden maar er is nog niets uitgevoerd. Het komende stadsbestuur zal daar op moeten blijven inzetten. Op die N9 zijn er problemen met vrachtwagens die op de weg parkeren om te laden en te lossen. Dat veroorzaakt lange files. 

kasto80

Meest gelezen