Wat staat er op het spel in Erpe-Mere?

CD&V-burgemeester Hugo De Waele lijkt zich weinig zorgen te moeten maken. Zijn partij blijft zo goed als zeker de grootste, zeker omdat N-VA en Open VLD grote namen zien vertrekken na intern geruzie. De scheurlijsten LEF en STERK! kunnen het N-VA en Open VLD in Erpe-Mere erg lastig maken.

Burgemeester Hugo De Waele (CD&V) blijft zo goed als zeker aan de macht. De partij staat sterk (in 2012 bijna 40 procent) en het lijkt er niet op dat ze die positie zal moeten prijsgeven. CD&V is al 18 jaar aan de macht en de populariteit van De Waele is groot. CD&V blijft dan ook inzetten op het bekende recept, er zijn weinig nieuwe namen op de lijst. Samen met coalitiepartner N-VA (in 2012 goed voor 25 procent) heeft CD&V een ruime meerderheid. N-VA wil opnieuw meebesturen en zet schepen Reinold De Vuyst op de eerste plaats. De partij moet het wel zonder kopstukken Dirk Janssens en Mia Mertens stellen, zij konden zich niet vinden in de lijstvorming en startten met een eigen project. Ex-Vlaams Belang kopstuk Gerda Van Steenberge keert terug naar de politiek en neemt de tweede plaats in op de N-VA-lijst. 

Uitdagers 


Liberale versplintering

CD&V koos in 2013 niet langer voor Open VLD als coalitiepartner. De partij werd naar de oppositiebanken verwezen. En dat heeft voor interne strubbelingen gezorgd. Oud-burgemeester Georges De Langhe komt niet meer op en het leek erop dat zijn gedoodverfde opvolger Hedwig Redant er de lijst zou trekken. Maar daar besliste Open VLD anders over, het schoof ex-wielrenner Kevin Van Impe naar voren. Hij zegde toe maar voelde zich later niet voldoende gesteund door de partij. Vorig jaar stapte hij op. Hij zegt de politiek definitief vaarwel. Open VLD moest dus een nieuwe lijsttrekker zoeken, want ook Hedwig Redant verliet de partij nadat hij het lijsttrekkerschap niet kreeg. Nieuwe lijsttrekker is nu Ive Callaert.

Hedwig Redant stapt met een eigen lijst naar de kiezer onder de naam Liberale Eerlijke Familie (LEF). Open VLD wilde graag samenwerken met LEF, eventueel in een kartelformule, maar dat ziet Redant niet zitten. De toenaderingspogingen bleven zonder resultaat. 

Andere partijen

N-VA ziet Dirk Janssens en Mia Mertens vertrekken. Zij zetelen nu al in de gemeenteraad als onafhankelijken en stappen met STERK! naar de kiezer. Vlaams Belang kon bij de vorige verkiezingen niet genoeg stemmen halen om een verkozene te hebben. De partij doet mee aan de stembusgang maar dan wel zonder Gerda Van Steenberge die dus naar N-VA verhuist.  Aan de linkerzijde trekken SP.A en Groen opnieuw samen naar de kiezer. Bij de vorige verkiezingen haalde het kartel 8 procent of één zetel binnen. 

Hete hangijzers


Mobiliteit  & verkeer

De ligging van Erpe-Mere aan de E40 en de gewestwegen Aalst-Oudenaarde (N46) en Gent-Brussel (N9) zorgt voor een goede bereikbaarheid, maar ook voor veel verkeer. Het fileprobleem op de Oudenaardsesteenweg veroorzaakt gemor, met de discussie over wel of geen verkeerslichten aan het domein Steenberg als summum. Verkeersveiligheid is een item, maar alle inwoners tevreden houden lukt niet. Fietsers krijgen hun plaats, maar nooit ten koste van de auto. 

Dat de wagen niet veel in de weg wordt gelegd, zorgt ook voor kritiek, onder meer van de lokale Unizo-afdeling. In een memorandum aan de politiek vraagt die om maatregelen die sluipverkeer uit de centrumstraten moeten houden, zodat winkelen aangenamer wordt. Met shoppingstad Aalst op slechts enkele kilometers afstand is de concurrentie groot. Unizo ontdekte dat Erpe-Merenaren amper de helft van hun aankopen in ‘primaire’ goederen, zoals brood, groenten of vlees, in eigen gemeente doen. De detailhandel heeft het moeilijk, kleinere kernen zoals Vlekkem en Ottergem zijn niet meer dan slaapdorpen. Die trend wil men dringend gestopt zien. 

Veiligheid

De ligging van Erpe-Mere en de vlotte bereikbaarheid trekt ook mensen met minder goede bedoelingen aan. Dievenbendes kunnen er toeslaan en snel wegvluchten. Om de criminaliteit aan te pakken zijn er ANPR-camera's geplaatst. Het valt af te wachten of het onveiligheidsgevoel bij de burgers daardoor ook is afgenomen. 

Burst

In deelgemeente Burst zijn er ook een aantal hangende dossiers. Zo werd daar de heraanleg van het dorpsplein aangekondigd maar uitgesteld tot volgend jaar. De kosten zouden ook veel hoger uitvallen dan eerst geraamd. Ook het project om de rioleringen aan te pakken laat op zich wachten. 

kasto80

Meest gelezen