Wat staat er op het spel in Evergem?

In Evergem vormen N-VA en CD&V nu samen de meerderheid maar in de verkiezingsstrijd staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Joeri De Maertelaere (N-VA) wil burgemeester blijven, CD&V kan daar een stokje voor steken door de grootste partij te worden. N-VA en CD&V kunnen zo goed als zeker opnieuw samen besturen als ze tot een akkoord zouden komen, maar de winnaar van de verkiezingen kan ook kiezen voor een samenwerking met Groen of het nieuwe kartel Sterk.

Evergem maakt zich op voor een clash tussen de twee grote partijen: CD&V en N-VA. Al zes jaar besturen de twee groten samen de gemeente, maar op 14 oktober nemen ze het tegen elkaar op. Bij de oppositie proberen Open VLD en SP.A het samen met enkele onafhankelijken in de nieuwe partij Sterk. Groen sluit niet aan en probeert op haar eentje extra stemmen te winnen. Ook het Vlaams Belang speelt in Evergem een bescheiden rol. 

De Maertelaere of Van der Meersch?

Eén op drie inwoners van Evergem stemde in 2012 voor N-VA en de partij staat nergens in het Meetjesland sterker dan daar. Ze mocht met Joeri De Maertelaere dan ook de nieuwe burgemeester van Evergem leveren. Uittredend CD&V-burgemeester Erik De Wispelaere had wel meer voorkeurstemmen dan Joeri De Maertelaere, maar omdat de CD&V kleiner bleef dan N-VA kwam hij niet aan zet en moest hij tevreden zijn met een schepenambt. Dit jaar neemt De Wispelaere niet deel aan de verkiezingen. Zijn 3.466 voorkeurstemmen zullen bij CD&V zeker gemist worden. De christendemocraten proberen het deze keer met een nieuw gezicht aan de kop van de lijst: Lucas Van der Meersch. Vlaams minister Joke Schauvliege verhuist van de staart van de lijst naar de tweede plaats, om zo samen met Van der Meersch een duo te vormen. N-VA zet vooral de bekende koppen in, aangevuld met nieuwkomers. Onder hen ook Mike Van Ryssel, de man die bekend werd door zijn deelname aan VTM-programma Blind Getrouwd. 

De uitdagers

De oppositie wil weerwerk bieden tegen de twee grote blokken. Open VLD en SP.A doen het nu samen als Sterk, met oud-schepen Johan Van Hove als lijsttrekker. Groen haalde zes jaar geleden net geen tien procent van de stemmen, en hoopt mee te drijven op de nationale winst en zo ook wat stemmen te winnen. Ook Vlaams Belang haalde in 2012 nog negen procent van de stemmen. Een pak minder dan twaalf jaar geleden. 

De hete hangijzers

Mobiliteit

De verkeersveiligheid op de R4 moet vergroten en het superdrukke ‘kruispunt Brico’ moet volledig heraangelegd worden. Ook het kruispunt Daasdonk, op de grens met Waarschoot, wacht op een aanpak. Er zou een rotonde komen, maar de plannen zijn uitgesteld. In Rieme moet er een aansluiting komen bij de R4 om het zwaar verkeer uit de dorpskern te weren. Pas als dat gebeurd is, kan het dorp van Rieme vernieuwd worden. 

Fusie

Ook een fusiedossier komt wellicht in Evergem op tafel te liggen. Opschuiven richting Gent ziet niemand zitten. Aan de andere kant van de gemeente staat Assenede dan weer niet te springen om opgeslorpt te worden door het grotere Evergem. 

kasto80

Meest gelezen