Wat staat er op het spel in Geraardsbergen?

In Geraardsbergen wil burgemeester Guido De Padt (Open VLD) graag verder besturen, met CD&V. Enkel SP.A lijkt roet in het eten te kunnen gooien. De socialisten kunnen wel stemmen verliezen aan de linkerzijde nu ze niet langer met Groen naar de kiezer trekken. Ook PVDA kan mogelijk wat stemmen afsnoepen.

Als Open VLD even goed scoort als zes jaar geleden (36 procent) en ook CD&V een soortgelijke score neerzet (16 procent) kan de huidige coalitie ook in 2019 verder besturen. Voor CD&V is schepen Fernand Van Trimpont lijsttrekker. Het bestuur kan een aantal verwezenlijkingen voorleggen die de inwoners niet ontgaan zullen zijn (bv. aanleg nieuwe atletiekpiste, de vele wielerwedstrijden...). Het is nog afwachten of de kiezer het bestuur daarvoor zal belonen. 

De uitdagers


Het kartel SP.A/Groen was in 2012 nog de tweede grootste politieke familie in Geraardsbergen met 24 procent van de stemmen. De twee partijen trekken nu apart naar de kiezer. SP.A schuift Emma Van der Maelen naar voor, dochter van parlementslid Dirk Van der Maelen. Hij duwt de lijst en zegt de nationale politiek vaarwel. Groen probeert het op eigen kracht met nieuweling Patrick Franceus en kan een deel stemmen van de linkse kiezer binnenhalen, ook PVDA kan de de lijst van vader en dochter Van der Maelen stemmen kosten. Als SP.A een goed resultaat haalt en wil meebesturen dan zal het vooral naar CD&V en N-VA moeten kijken. Een coalitie met de liberalen lijkt zo goed als uitgesloten. 

N-VA was in 2012 bijna even groot als CD&V (15 procent) en kon dus theoretisch ook samen met Open VLD besturen, maar dat gebeurde niet. De partij bleef op de oppositiebanken. Johan Piron moet daar als lijsttrekker verandering in brengen. Dat lijkt enkel te kunnen lukken als hij deze keer wel  in de gratie van Open VLD valt, of als er een grote coalitie tegen Open VLD zou komen met SP.A, CD&V en mogelijk ook Groen. 

Vlaams Belang dreigt z'n enige zetel in de gemeenteraad te verliezen nadat kopstuk Stéphan Bourlau een nieuwe politieke beweging uit de grond stampte. Bourlau aast ook op liberale stemmen met de scheurlijst Het Alternatief. 

De hete hangijzers 


Onveiligheid

In Geraardsbergen zijn er een paar thema's die elke verkiezing opnieuw opduiken. Zo is er een groot onveiligheidsgevoel. Uit een recente bevraging blijkt dat 6 op de 10 inwoners van Geraardsbergen zich onveilig voelen. Hoewel de stad maatregelen heeft genomen, bijvoorbeeld met een plan om de stationsbuurt veiliger te maken, is de vraag of dat de inwoners overtuigt.

Aantrekkingskracht

De stad moet, volgens de oppositie, meer investeren om jonge gezinnen aan te trekken én in de stad te houden. Geraardsbergen zou bijvoorbeeld extra kunnen investeren in kinderopvang. De stad vergrijst immers, wat ook uitdagingen met zich meebrengt. Zo is er een groeiende nood aan plaatsen in woonzorgcentra. Ook voor werkgevers kan de stad aantrekkelijker worden, vindt de oppositie. Het feit dat gezinnen en bedrijven wegtrekken zorgt her en der voor leegstand. 

Diversiteit

Geraardsbergen is een diverse stad maar het water tussen de verschillende bevolkingsgroepen lijkt soms nog erg diep. Zo zorgt de komst van een moskee voor heel wat reacties. Burgemeester Guido De Padt is niet tegen de komst van een moskee, maar die moet volgens hem wel aan alle juridische en wettelijke voorschriften voldoen.

Wateroverlast

Het stuw op de Dender zou aangepakt worden maar de werken liggen nu stil na protest van een actiegroep. Het is een belangrijk stuw om overstromingen in de regio te vermijden. 

 

 

kasto80

Meest gelezen