Wat staat er op het spel in Hamme?

Hamme is al 41 jaar lang een CD&V-gemeente. Herman Vijt is nog maar de derde burgemeester sinds de fusie in 1977. Al even lang bestuurt een CD&V-burgemeester er met Open VLD. Kan de oppositie hen van de troon stoten, of kan Vijt burgervader blijven?

Met 10 zetels voor CD&V en 5 voor Open VLD, hebben de twee coalitiepartners een comfortabele meerderheid van 15 op 27 zitjes. De vooruitgang van het Sigmaplan bezorgt de Hammenaren wel droge voeten, maar zou de mobiliteit een stok in de wielen kunnen steken van de meerderheid?

De coalitiepartners

Herman Vijt was voor CD&V in Hamme met voorsprong de stemmenkampioen in 2012 met net geen 3.000 voorkeurstemmen. Daardoor kon hij 6 jaar geleden vrij kiezen met wie hij in zee zou gaan. Zowel Open VLD als N-VA hadden 5 zetels, SP.A had er 4. Maar het werd Open VLD, zoals zoveel jaren daarvoor. Opvallende nieuwkomers op de CD&V-lijst zijn dit jaar voormalig korpschef Jan Ketels en horeca-uitbater André Bruggeman.

Voor Open VLD is Frans Van Gaeveren lijsttrekker. Een bekende naam zou extra stemmen kunnen opleveren: Thuis-acteur Frank Van Erum staat op plaats 20 op de Open VLD-lijst.

De uitdagers

De top drie van de lijst van SP.A Hamme bestaat uit de huidige gemeenteraadsleden:  fractieleider Tom Vermeire, Fatima Gökçe en Jeroen Van Goethem. Op plaats 4 komt een nieuw gezicht op: Mieke Vanderweeën.

Voor N-VA trekken gemeenteraadsleden Jan De Graef en An Geerinck samen de lijst.

En lijsttrekker van Groen Hamme is Mustafa Tokgoz, leerkracht in het PTI en in Hamme vooral bekend als brugfiguur tussen de oorspronkelijke Hammenaren en inwoners met andere origine. Op plaats 2 staat gemeenteraadslid Agnes Onghena, zij was in 1988 de eerste lijsttrekker van Agalev Hamme.

Hete hangijzers

Natte voeten

Sinds vele maanden zijn er in Hamme grootschalige werken van Waterwegen en Zeekanaal nv (W&Z). Dat is volop bezig met de aanleg van overstromingsgebieden langs de Schelde en de Durme, om wateroverlast te voorkomen. De balans tussen waterveiligheid en watertekort is op weinig plaatsen zo van tel als in de Durmevallei tussen Hamme en Lokeren. Met dit Sigmaplan zouden de Hammenaars geen natte voeten meer mogen hebben in de toekomst. Die hebben ze in het verleden iets te dikwijls gehad door de vele overstromingen. Extra troef is dat de gemeente er met de overstromingsgebieden een toeristische trekpleister bij krijgt.

Mobiliteit

De constante verkeerschaos houdt veel inwoners van Hamme wakker. Al vele maanden zijn er werken aan de gang op de N41, de verbindingsweg tussen Sint-Niklaas en Dendermonde via Temse en Hamme. Vooral de aanleg van een fietspad zorgt voor veel hinder. Door die werken is Hamme bijna nooit meer bereikbaar zonder file.

 

 

 

 

kasto80

Meest gelezen