Wat staat er op het spel in Herzele?

Open VLD heeft de beste papieren om ook na de verkiezingen te blijven besturen én de burgemeester te leveren in Herzele. Coalitiepartner N-VA ziet twee kopstukken naar de liberalen vertrekken en begint verzwakt aan de campagne. Oppositiepartij CD&V kan mogelijk de meerderheid breken. Roodgroen en LEEF! proberen de linkse kiezer te verleiden.

Herzele is een liberaal bastion en het lijkt erop dat Open VLD de grootste partij zal blijven (in 2012 goed voor 33 procent). Burgemeester Johan Van Tittelboom is er al 18 jaar burgemeester en hoopt opnieuw goed te scoren en zo aan zet te komen om een coalitie te smeden. De vraag is of de liberalen dan verder zullen blijven besturen met N-VA. De coalitiepartner haalt vermoedelijk niet dezelfde score als zes jaar geleden (16 procent) nu twee van de schepenen overstappen naar de liberalen en een derde de politiek vaarwel zegt. Zonder grote kopstukken kan N-VA verliezen en komen er andere partijen in het vizier. 

De uitdagers


De voornaamste uitdager is CD&V en Partners, in 2012 nog de tweede partij net na Open VLD (28 procent). Als de christendemocraten, met lijsttrekker Ronny Herremans, het nu beter doen dan zes jaar geleden kunnen ze wel eens de grootste partij worden en de macht van de liberalen breken. CD&V en Partners moet dan wel het vertrek van vijf leden doen vergeten. Zij stapten op na intern gekibbel. 

De socialisten kozen ervoor om dit jaar onder een nieuwe naam op te komen. Met de lijst Roodgroen hopen ze het beter te doen dan zes jaar geleden (bijna 13 procent). De nieuwe naam zorgde meteen voor ruzie met de partij Groen. Zij vindt de naam misleidend omdat die doet uitschijnen dat er een samenwerking is tussen de socialisten en de groenen terwijl dat niet het geval is. In Herzele komt Groen alleen op onder de naam LEEF! Vorige verkiezingen konden de groenen één zetel binnen halen. 

De hete hangijzers


Mobiliteit & aantrekkelijkheid 

De oppositie vraagt een duidelijker verkeersbeleid. Ook de verkeersveiligheid zou te wensen overlaten. Het centrum van de gemeente kan ook aantrekkelijker worden. Nu trekken handelszaken en horeca daar weg. De oppositie vraagt een beleid om de leegloop tegen te gaan. De gemeente zou te veel wachten op resultaten van studies, die slepen aan. 

Duurzaamheid

Het bestuur wilde werk maken van duurzaamheid maar heeft daar niet alle beloftes kunnen nakomen. Er zijn wel zonnepanelen bijgekomen maar een algemene aanpak is er, volgens de oppositie, niet. Ook hier wacht de gemeente op studieresultaten, de oppositie vindt dat ze talmt. 

Belastingen

De meerderheid beloofde eerlijker en eenvoudiger belastingen maar er zijn geen vernieuwingen doorgevoerd.