Wat staat er op het spel in Hooglede?

Het wordt een open strijd in Hooglede. Slaagt Groep 21 er in om de huidige meerderheid van CD&V, Samen Sterk en Open VLD van de macht te verdrijven? Burgemeester Rita Demaré (CD&V) gaf al te kennen dat ze met de huidige coalitie verder wil. Vraag is welke rol gemeenteraadsvoorzitter Rik Debeaussaert in de verkiezingsstrijd kan spelen. Die trekt met een eigen lijst naar de kiezer.

Belangrijkste realisaties van het huidig bestuur zijn de bouw van een nieuwe vleugel voor het Gitse woonzorgcentrum Ter Linde en het vernieuwen van sportaccomodatie en jeugdlokalen in Gits. Bij het begin van de legislatuur kwam er een belastingverhoging. De personenbelasting steeg van 7 naar 8 %, de opcentiemen van 1.600 naar 1.800.

Waar kunnen de kinderen spelen?

Nogal wat Hoogleedse jeugdverenigingen blijken geen degelijk onderkomen te hebben. In deelgemeente Gits is dat probleem aangepakt door de jeugdlokalen op ’t Chringhene te vernieuwen. Er worden ook nieuwe jeugdlokalen gebouwd op de nieuwe speel- en recreatiesite op het gemeentelijk speelplein Zoeber. Die zouden in april 2019 klaar moeten zijn.

Karakter bewaren

Ander belangrijk item is de "appartementisering" van de gemeente. De meerderheid wil de wildgroei aan appartementsgebouwen in zowel Hooglede als Gits aanpakken, zodat het karakter van beide dorpskernen bewaard blijft.

Wie doet het met wie? 

Het is ingewikkelder dan een soap. Vraag is of N-VA Plus – dat ondertussen vervelde tot Groep 21 – opnieuw aan de macht zal komen. N-VA maakte sinds 1989 (toen nog als Volksunie) deel uit van de meerderheidslijst Samen. Dat was oorspronkelijk een samenwerking van Volksunie, Open VLD, SP.A en onafhankelijken.

Open VLD verdween ruim 15 jaar geleden uit Samen. Samen bleef uiteindelijk tot 2012 aan de macht en besliste vorige keer de naam te wijzigen in N-VA Plus, nadat de partij niet langer in zee wilde gaan met SP.A.

N-VA Plus werd in 2012 de grootste partij (10 zetels), maar had uiteindelijk 1 zetel te weinig voor een absolute meerderheid. De vroegere partners van SP.A hadden ondertussen toenadering gezocht tot Groen en kwamen versterkt met een aantal onafhankelijken op onder de naam Samen Sterk. Zij behaalden 2 zetels en gingen in zee met CD&V (7 zetels) en Open VLD (2 zetels).

Burgemeester Rita Demaré (CD&V) wil liefst met dezelfde coalitiepartners doorgaan. Open VLD en Samen Sterk vormen bij de komende verkiezingen onder de naam Allen 8830 één lijst.

Maar gemeenteraadsvoorzitter Rik Debeaussaert kan zich niet meer vinden in de huidige meerderheid en trekt met de tweemanslijst Anders naar de kiezer. Behaalt hij straks een zetel en helpt hij zo Groep 21 opnieuw aan de macht?

Meest gelezen