Wat staat er op het spel in Houthulst?

De inwoners van Houthulst hadden bij de vorige verkiezingen de keuze uit drie partijen: CD&V, SP.A-Open en N-VA. Nu komen er twee bij: Open VLD en Lokaal#8650. De partij CD&V van burgemeester Ann Vansteenkiste behaalde in 2012 nét de absolute meerderheid (11 op 21 zetels) en nam SP.A-Open mee in het bestuur. Maar er zijn kapers op de kust.

Voor het gemeentebestuur is de kroon op het werk de uitbreiding van de vrijetijdscampus, gekoppeld aan de verkaveling in het centrum van Houthulst, met een financiering via de PPS-constructie.

Er werd ook flink geïnvesteerd in meer fietsinfrastructuur, al vindt Filip Vanhevel van N-VA dat er weinig of niks werd gedaan aan de verkeersveiligheid en netheid. Dat vindt ook Nico Stroobant van SP.A-Open.

Bij de aanvang van de legislatuur stonden de financiën in het rood, maar nu zijn ze gezond. De belastingen werden niet verhoogd en er kwam geen extra taks op bedrijven en terrassen. De uitbreiding van de sporthal vindt de oppositie een te duur prestigeproject. De partij vreest dat de afbetaling op 54 jaar een molensteen wordt rond de nek van Houthulst.

Wie doet het met wie?

De vorige lijsttrekker van SP.A-Open, Tamara Schotte, stapte om beroepsredenen uit de politiek en niemand van haar partij kon haar opvolgen. De schepenzetel van de socialisten ging naar Joris Hindryckx van CD&V. Zo kwamen meteen alle schepenposten bij CD&V terecht.

Nico Stroobant van SP.A-Open werd gemeenteraadsvoorzitter. Twee van de vier verkozen SP.A-Open raadsleden gaan als onafhankelijke verder. Stroobant zat dus in de problemen en begon aan de heropbouw van zijn partij. De mix van jongeren en enkele gevestigde waarden moet voor een nieuwe impuls zorgen.

Open VLD trekt voor het eerst sinds 2000 alleen naar de kiezer met lijsttrekker Stefaan Vansevenandt. Begin mei stapte Filip Deroo op bij Open VLD, uit onvrede met de lijstvorming en de werking binnen de plaatselijke liberale partij.

Een maand later maakt Deroo de oprichting bekend van een nieuwe lijst: LOKAAL#8650, onder het motto positief, constructief, dynamisch en resultaatgericht. Het belang van de inwoner staat voorop. Ook Open VLD wil de burger meer betrekken bij het beleid. De partij wil elk jaar een budget reserveren waar de bevolking zelf over beslist. Open VLD zet ook in op een gemeentelijke app om de communicatie met de burger te verbeteren en de lokale economie te ondersteunen.

CD&V is sinds 1995 aan de macht in Houthulst. Met de lijst van burgemeester Ann Vansteenkiste gaan ze opnieuw voor de absolute meerderheid. Voor N-VA en Open VLD is het duidelijk: er kan alleen verandering komen als de absolute meerderheid van CD&V gebroken wordt.

Meest gelezen