Wat staat er op het spel in Ieper?

Eén ding is zeker in Ieper: deze verkiezingen betekenen het einde van een tijdperk. Twee legislaturen lang kon het kartel van CD&V en N-VA met groot overwicht besturen. Aan die samenwerking komt nu een eind. Bovendien staat de architect van het kartel en stemmenkanon Yves Leterme niet meer op de lijst. Ook schepen Dominique Dehaene is er niet meer bij. De Ieperlingen krijgen zeker een nieuwe burgemeester, want Jan Durnez (CD&V) wil zichzelf niet opvolgen. Partijgenote en schepen Katrien Desomer kan de eerste vrouwelijke burgemeester van Ieper worden. Maar er zijn kapers op de kust.

De voorbije legislatuur kregen meerdere grote projecten vorm. De stationsomgeving werd vernieuwd. Er wordt momenteel een groot woonproject gerealiseerd in De Meersen. De stadsadministratie ruilde de Lakenhallen in voor het Aurisgebouw en het project “duurzame wijk De Vloei” werd opgestart.

Er kwamen honderden parkeerplaatsen bij, vooral op de nieuwe randparkings. Ook vele tientallen kilometers vernieuwde straten, voet- en fietspaden. Ieper kreeg een nieuw parkgebied en een evenementenplein en recent opende het nieuwe stadsmuseum de deuren: Yper Museum. Twee nieuwe sporthallen staan in de steigers.

De voorbije jaren was er een grote boom van het toerisme, vooral door de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het aantal overnachtingen op jaarbasis steeg van 30.000 naar 320.000. Ieper scoort ook zeer goed met z’n vele evenementen.

Met of zonder auto

Een belangrijk verkiezingsthema wordt verkeer en parkeren. SP.A en Groen willen een verkeersluwe binnenstad op maat van voetgangers en fietsers. Het liberale Open Ieper vreest dat de auto te veel uit het centrum zal worden geweerd, meer bepaald bij de heraanleg van de Leet en de dorpskernhernieuwingen van Zillebeke, Vlamertinge en Boezinge.

Ook de discussie rond de terrassen leeft: mogen de gevelterrassen van horecazaken het hele jaar door blijven staan, of moeten ze zoals nu, in de winter verdwijnen?

Werk vind je makkelijk, plaats niet

In Ieper vind je makkelijk werk, de werkloosheidsgraad is zeer laag. Het aantal aangeboden jobs is hoger dan de totale bevolking van 20 tot 65 jaar. Toch is er nood aan nieuwe bedrijventerreinen. Maar zoals in andere steden is dat ook in Ieper vaak een moeizaam proces.

Vrouwen aan de macht?

Opvallend is dat de meeste lijsttrekkers vrouwen zijn. Katrien Desomer voor CD&V, Emmily Talpe voor Open Ieper, Eva Ryde voor N-VA en Nancy Six voor Vlaams Belang. De SP.A-lijsttrekker wordt fractieleider Philip Bolle en de lijst van Groen wordt getrokken door de jonge Jordy Sabels. Door het uiteenvallen van het kartel hopen de oppositiepartijen de hegemonie van CD&V te doorbreken.

Meest gelezen