Wat staat er op het spel in Ingelmunster?

Na decennia van CD&V-hegemonie nam het kartel De Brug/N-VA/Open VLD de voorbije legislatuur de bestuursfakkel over. Met dank aan SP.A, dat z’n enige zitje gebruikte om burgemeester Kurt Windels mee aan een nipte meerderheid te helpen. De rit verliep over het algemeen vrij rustig. Toch waren er het afgelopen jaar wat opstootjes tussen de coalitiepartners. Een wissel van de macht is zeker niet uitgesloten.

Besparen stond in het begin van de legislatuur voorop en dat liep niet altijd van een leien dakje. De schulden waren te groot, de belastingen gingen omhoog. De Gemeenteschool werd net niet verkocht, maar moest toch besparen. En de privatisering van het gemeentelijk dienstenchequebedrijf stootte op protest.

Investeren deed de gemeente dan weer in Villa Max, de buitenschoolse kinderopvang. Er is een nieuwe locatie en er kunnen meer kinderen terecht. Er kwamen ook nieuwe jeugdlokalen. De gemeente kocht verder de voormalige OLV-kerk aan: onder de noemer Cultuurfabriek is er een nieuwe zaal voor culturele activiteiten van gemaakt.

Grootste project is de bouw van de nieuwe dorpsbrug, die er eind 2019 helemaal moet staan. Het project wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid. Er zijn ook al werken aan de stationsomgeving gestart, maar ook daar zorgen externe partners voor de meeste centen.

De verkeersknoop blijft wel, een goed mobiliteitsplan ontbreekt. Zwaar verkeer in het centrum en sluipverkeer in de wijken zorgen voor ergernis. Een proefproject met eenrichtingsverkeer in de Weststraat werd na protest afgevoerd.

Wie doet het met wie?

Coalitiepartners De Brug/N-VA/Open VLD en SP.A leken het lange tijd samen goed met elkaar te kunnen vinden. Maar interne meningsverschillen veroorzaakten toch barsten. Zo was SP.A tegen de uitbreiding van een kippenslachterij, maar de coalitiepartner niet. Ook een fuifverbod in de Cultuurfabriek stootte bij de socialisten op verzet, al kon het dat met een wisselmeerderheid van CD&V ongedaan maken. Maar een verderzetting van de huidige coalitie is dus allerminst evident.

CD&V is na de onverwachte oppositiekuur opnieuw klaar om aan het beleid deel te nemen. De partij trekt met lijsttrekker Sabine Lampaert naar de kiezer, maar moet het zonder een stemmenkanon als oud-burgemeester Jean-Pierre Declercq stellen. CD&V is bereid met alle partijen te praten.

Al heel kort na de verkiezingen verloor SP.A z’n kartelpartner Groen, door onenigheid over de verdeling van de zitjes. Groen vindt niet genoeg kandidaten om alleen naar de kiezer te trekken.

En dan is er nog Vrij, Vlaams & Creatief, een nieuwe politieke beweging van Chris Beyaert, die een eigen onafhankelijke lijst wil samenstellen. De ex-N-VA’er is misnoegd over de lijstverdeling en over de koers die de partij vaart. Hij bekijkt nu of hij genoeg gelijkgestemde zielen vindt om zijn project te doen slagen.

Meest gelezen