Wat staat er op het spel in Izegem?

In Izegem kan je stemmen voor maar liefst 7 partijen. Opvallend: ze zetten allemaal in op nieuwe lijsttrekkers, behalve meerderheidspartij N-VA. Daar gaat burgemeester Bert Maertens voluit voor een tweede ambtstermijn. De partij zit stevig in het zadel en trekt zelfs zonder stemmenkanon Geert Bourgeois naar de verkiezingen. Een vervolg van de coalitie met SP.A zit er na een turbulente legislatuur niet meteen in. Daar likken ze hun wonden na het ontslag van schepen Kurt Grymonprez.

Het stadsbestuur maakte de voorbije legislatuur werk van het ambitieuze Visie 2030-plan. Sleutelwoord was inspraak. Burgers konden in rondetafelgesprekken hun zeg doen over grote dossiers, zoals het openbaar maken van het park bij kasteel Blauwhuis. Het kasteel is in handen van een bouwpromotor, maar het park wordt eigendom van het Agentschap Natuur & Bos. Zo is de stad een groene long van tien hectare rijker, vlakbij het centrum.

Facelifts

Na een wat aarzelende start en enkele tegenslagen is de langverwachte heraanleg van de Marktstraat begonnen. De leegstand is er al langer een probleem, maar ook de straat zelf was aan een opknapbeurt toe. Er komt meer groen en een extra parkeerhaven.

Een ander groot dossier was de renovatie van sportdomein Krekel-Zuid. Er is een nieuw tribunegebouw en een kunstgrasveld, ook de atletiekpiste is vernieuwd. Vlakbij komt er met Site Rebry ook een nieuwe groene recreatiezone, op een voormalig fabrieksterrein.

Vastlopend verkeer

Mobiliteit blijft een heikel punt. Er is nog altijd nood aan een goed verkeersplan voor het centrum. De herinrichting van de stationsomgeving zit voorlopig in de koelkast en hangt af van het budget van de NMBS. Inzet is nog altijd de knip in de Centrumbrug en een pleinfunctie voor de Korenmarkt.

Wie doet het met wie?

N-VA dwong bij de vorige verkiezingen CD&V voor het eerst in jaren in de oppositie. De Vlaams-nationalisten haalden een monsterscore van 36 % en gingen in zee met SP.A. Het werd een gedwongen en vaak een turbulent huwelijk. Zo stapte Groen twee jaar geleden uit het kartel met SP.A omdat het stationsproject niet van de grond kwam. Later kreeg de SP.A een extra klap toen de populaire schepen Kurt Grymonprez gedwongen ontslag moest nemen omdat hij ervan verdacht werd de stadsdiensten in te zetten voor een privéklus.

Versnippering

Grymonprez richtte daarop zijn eigen stadslijst STIP (Stedelijk Izegems Project) op en nam bij de socialisten onder andere schepen Nadia Staes en OCMW-raadslid Sybille Vandeputte mee. Verder bestaat de lijst vooral uit onafhankelijken. Groen gaat ondertussen naar de kiezer in kartel met de ook al nieuwe onafhankelijke politieke beweging ViZie, opgericht door drie ex-Open Vld’ers.

Bij Open Vld zijn ze die klap redelijk vlug te boven gekomen. Ze dromen van beleidsdeelname en kunnen wel eens cruciaal worden voor een andere partij. Ook bij CD&V sloeg het noodlot toe. Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen verloor gedoodverfd lijsttrekker Peter Defreyne de strijd tegen kanker. Ann Van Essche werd als vervanger naar voor geschoven. De partij trekt met twintig nieuwkomers, onder wie veel jongeren, naar de stembus.

Alleen N-VA kwam ongeschonden uit de voorbije legislatuur. Bert Maertens lijkt te kunnen dromen van een tweede ambstermijn, tenzij andere partijen de krachten bundelen.

Meest gelezen