Wat staat er op het spel in Koekelare?

Mag Patrick Lansens (Lijst van de Burgemeester/SP.A) straks voor de vijfde maal de burgemeesterssjerp aandoen in Koekelare? Na de vorige legislatuur kwam er een eind aan 18 jaar coalitie tussen SP.A en CD&V. SP.A ging uiteindelijk in zee met N-VA. Bij een aantal partijen lijkt het vlak voor de verkiezingen behoorlijk te rommelen.

De coalitie van SP.A en N-VA investeerde de afgelopen zes jaar onder andere in het vernieuwen van de dorpskern van de deelgemeente Zande en in een gloednieuw recyclagepark. Verder werden de Oostmeetstraat en de Nieuwstraat aangepakt en was er ook aandacht voor veiligere fietspaden. Zo kwam er een breder fietspad tussen Koekelare en Kortemark en werd de Moerestraat van een fietspad voorzien.

Een pijnpunt is het openbaar vervoer. Het landelijke Koekelare ligt nu eenmaal niet langs de grotere verkeersassen. De inwoners willen meer busverbindingen, maar bij De Lijn ving het gemeentebestuur tot nu toe bot.

Versleten gemeentehuis


De restauratie van het geklasseerde gemeentehuis liet wel op zich wachten. De kost van de restauratie bedraagt 1,1 miljoen euro, maar het was jaren wachten op de restauratiepremie van 735.000 euro van de Vlaamse overheid. Die werd uiteindelijk in april toegekend waardoor de werken in principe van start kunnen gaan.

Gerommel


SP.A
(9 zetels) is al lang aan de macht in Koekelare. In 2012 kwam de partij net één zetel te kort voor een volstrekte meerderheid. Ze liet CD&V (4 zetels) vallen, omdat er mogelijk een voorakkoord was met Open VLD (5 zetels). SP.A sloot een bestuursakkoord met N-VA (1 zetel) en heeft zo een nipte meerderheid. N-VA schepen Marc Devrome kreeg meteen belangrijke bevoegdheden.

In april leek de bestuursmeerderheid even in gevaar te komen, toen er binnen N-VA ruzie ontstond over wie lijsttrekker zou worden. Marc Devrome vond zichzelf een evidente keuze, maar het werd de 25-jarige Jolien Lootens. Haar grootvader was ooit burgemeester voor de Volksunie in Koekelare.

Marc Devrome besloot om verder te zetelen als onafhankelijk schepen en de bestuursafspraken na te komen. Hij trekt nu wel onder de vlag Koekelare Vooruit naar de kiezer.

Ook bij Open VLD bleek het ondertussen te rommelen. Even zag het ernaar uit dat Open VLD en N-VA een kartel zouden vormen. Maar de Open VLD-leden vonden dat hun voorzitter Henk Dejonghe daarbij wat te eigengereid tewerk was gegaan. Geen kartel dus. Dejonghe startte dan maar een eigen lijst onder de naam “Open Liberaal” – een lijst waarop geen enkele Open VLD-mandataris prijkt.

CD&V van zijn kant zou graag opnieuw meebesturen en kiest ook voor een jonge lijsttrekker: de 35-jarige Tom Pollentier.

Wie doet het met wie?


SP.A trekt dit keer naar de kiezer onder de naam Lijst van de Burgemeester/ SP.A waarop ook plaats is voor verruimers. Vraag is met wie de Lijst van de Burgemeester in zee zal gaan als ze geen absolute meerderheid haalt. Wordt het opnieuw de vroegere coalitiepartner CD&V of zorgt Marc Devrome met Koekelare Vooruit voor een verrassing? Of wordt de burgemeester alsnog buitenspel gezet door de verenigde oppositie van CD&V, Open VLD en N-VA?

Meest gelezen