Foto: Boudewijn De Busschere

Wat staat er op het spel in Kortrijk?

Er zijn vraagtekens genoeg bij deze stembusslag. Blijft Vincent Van Quickenborne burgemeester en wordt zijn Team Burgemeester de grootste partij? Of blijft CD&V de grootste? De christendemocraten zwaaiden sinds mensenheugenis de plak in Kortrijk en haalden in 2012 nog 40% van de stemmen. Maar de stadscoalitie met Open VLD, SP.A en N-VA verbande CD&V zes jaar geleden naar de oppositiebanken. CD&V 4.0 wil graag terug in de meerderheid komen. Komt er een nieuwe samenwerking of kan de stadscoalitie aan zet blijven? 

De voorbije zes jaar werd heel wat gerealiseerd in Kortrijk. Maar de stadscoalitie liet ook steken vallen: de bevolking is de voorbije zes jaar amper aangegroeid, de stad maakte geen goede beurt als werkgever en de commerciële leegstand is bij de hoogste van het land, terwijl Kortrijk zich net als winkelstad profileert. Ondanks de start van textielmuseum Texture lagen de ambities van Kortrijk op het museale vlak bij aanvang veel hoger! Muziekcentrum Track zorgt wel voor een nieuwe impuls..

De stadscoalitie scoorde ook met ‘Kortrijk Spreekt’, dat inspraak realiseerde met budgetgames, infomarkten, spreekmomenten voor de burger op de gemeenteraad en livestreaming van die gemeenteraad. Het stadsbestuur koos voor die vernieuwende aanpak om de inwoners zoveel mogelijk te betrekken bij het beleid.

Wie doet het met wie?


De oude CD&V (15 zetels) smolt begin 2018 samen met burgerbeweging Turbo. Samen vormen ze CD&V 4.0 maar je kan moeilijk van een vlekkeloze aanloop naar de verkiezingen spreken. Eind 2017 werd duidelijk dat stemmenkanon Stefaan De Clerck de lijst niet zou trekken. Hannelore Vanhoenacker, Roel Deseyn en Christine Depuydt staan op de eerste drie plaatsen: goeie krachten, maar geen publiekslievelingen. Zelfs samen kunnen ze wellicht niet genoeg tegengewicht bieden voor de huidige burgemeester.

Burgemeester Van Quickenborne pakt het strategisch sterk aan: hij liet de naam Open VLD vallen en creëerde met Team Burgemeester een verruimingslijst met veel volk uit de deelgemeenten en met heel wat middenstanders. Verwacht wordt dat hij het zo beter zal doen dan in 2012 met Open VLD (9 zetels).

SP.A (6 zetels) reed ook geen slecht parcours, maar lijstrekker Philippe De Coene beseft dat de algemene malaise van de moederpartij hem parten kan spelen. Bovendien voerde Groen (2 zetels) een volwassen oppositie in de gemeenteraad en neemt het extreem-linkse PVDA opnieuw deel. Het wordt niet eenvoudig voor SP.A om beter te doen dan de zes zetels van 2012.

N-VA (7 zetels), de derde coalitiepartij, liep heel wat averij op, nadat een schepen en een raadslid uit de partij stapten en de voorzitter en de secretaris van de afdeling een eigen partij oprichtten: Kortrijk Vooruit. Bij de federale en Vlaamse verkiezingen van 2014 stemde meer dan een kwart van de Kortrijkzanen nog op N-VA. Maar dit zijn gemeenteraadsverkiezingen natuurlijk: de partijtop haalde lijsttrekker Axel Ronsse weg uit Brugge om N-VA in Kortrijk te versterken. De beleidsploeg van N-VA kwam de voorbije coalitie ook niet echt uit de verf.

Vlaams Belang (2 zetels) weegt met lijsttrekker Wouter Vermeersch op de rechterzijde van N-VA, die aan Kortrijk Vooruit sowieso al heel wat stemmen zal verliezen.

Meest gelezen