Wat staat er op het spel in Lede?

Lede heeft er een woelige legislatuur opzitten. CD&V-burgemeester Roland Uyttendaele is favoriet om zichzelf op te volgen maar door ruzie bij coalitiepartner Open VLD is het niet duidelijk of het bestuur in z'n huidige vorm kan aanblijven. Andere partijen ruiken hun kans.

Roland Uyttendaele (CD&V) wil voor de tweede keer burgemeester worden. Zijn partij was in 2012 de grootste politieke familie met 29 procent van de stemmen. Als CD&V ook deze keer goed scoort, blijft het aan zet om de coalitie te vormen én de burgemeester te leveren. Coalitiepartner Open VLD stapt onzeker naar de verkiezingen.

Liberale onrust 

De partij (in 2012 nog goed voor 22 procent) kreeg te maken met heel wat interne twisten de voorbije zes jaar. De problemen begonnen eigenlijk al eerder toen Geert Grepdon in 2012 aankondigde te stoppen met politiek. Zowel Annelies De Meersman als Dirk Rasschaert stonden klaar om hem op te volgen. Ze kregen allebei een post na de verkiezingen (respectievelijk OCMW-voorzitter en schepen) maar daarmee waren de problemen niet opgelost. De storm brak  echt los toen hartchirurg Pedro Brugada (OCMW-raadslid voor Open VLD) aankondigde naar Oostende te verhuizen. Hij moest vervangen worden en tegelijk ontstonden er geruchten dat ook andere politici van Open VLD, zoals De Meersman, eigenlijk buiten de gemeente woonden. CD&V eiste het ontslag van De Meersman, maar dat kwam er niet.

Schepen Dirk Rasschaert besloot om uit Open VLD te stappen en als onafhankelijke te zetelen. Nu trekt hij met een eigen scheurlijst naar de kiezer. Annelies De Meersman komt helemaal niet meer op een lijst te staan. Ze vertrekt niet uit onvrede, en steunt Open Lede wel nog, zegt ze, maar ze verlaat de politiek om persoonlijke redenen. 

De discussies zorgen ervoor dat Open VLD nu wel verzwakt naar de kiezer stapt. De liberalen willen de woelige periode vergeten door nu als Open Lede naar de kiezer te trekken. Schepen Stijn Wille is lijsttrekker.

De uitdagers 


Ook bij oppositiepartij N-VA, in 2012 de tweede grootste politiek familie in Lede (24 procent), verliep de voorbije zes jaar niet alles naar wens. Twee van de vier N-VA-gemeenteraadsleden stapten uit onvrede op en zetelden als onafhankelijken in de gemeenteraad. Zij stappen met andere partijen naar de kiezer. N-VA schuift fractieleider Jan Lievens naar voren als kopman. 

Linkse versplintering? 

SP.A (in 2012 goed voor 9 procent) komt niet meer apart op. De partij gaat op in het nieuwe initiatief De Coöperatie. Onder meer ex-Open VLD'er Dirk Rasschaert staat er op de lijst én ook SP.A-fractieleider Stephanie Camu. De nieuwe lijst wil graag mee besturen.

Groen (7,9 procent) trekt met lijsttrekker Bart Heestermans naar de kiezer en hoopt linkse stemmen binnen te halen nu SP.A opgaat in De Coöperatie. Groen behaalde vorige keer één zetel, net zoals Vlaams Belang. De extreemrechtse partij kiest voor een nieuwe naam: Lede Vlaams en Zinvol. Op de lijst staan ook een aantal onafhankelijke Vlaamsgezinden.   

Andere partijen

De ex-N-VA'er Norbert De Jonge zetelde sinds 2013 als onafhankelijke in de gemeenteraad. Hij gaat nu met de lijst Voorwaarts Lede naar de kiezer. Op de lijst staan onder meer Martin Van Heuverswyn en Elsje Van Overwaele. Het is de eerste keer dat de scheurlijst opkomt, het is erg moeilijk om in te schatten of het initiatief zal scoren.

En ook de carnavalisten komen op met een eigen partij. Zij kondigden het eerst aan als grap maar dienden dan toch een lijst in. 

De hete hangijzers


Belastingen

De gemeente verhoogde de personenbelasting (7,9 procent). Ze voerde met het extra geld verschillende projecten uit, zoals de heraanleg van het markt- en het kerkplein. Ook een deel van de riolering werd aangepakt en er zijn ook verschillende grote wegenwerken uitgevoerd. Het ontmoetingscentrum werd gerenoveerd. Grote investeringen dus waarvoor ook de inwoners hebben meebetaald met hogere belastingen. Vinden zij de centen goed besteed? Of is niet iedereen tevreden? 

Plannen 

In Lede is er nog niet overal een gescheiden rioleringsstelsel, Aquafin moet daar bijkomende werken voor voorzien. In deelgemeente Oordegem wil men een industriezone uitbreiden. Dat zou ten koste gaan van een andere zone in Keiberg. In deelgemeente Smetlede was er dan weer protest tegen de komst van een appartementencomplex. Inwoners pleiten ervoor om het landelijke karakter te bewaren, ze vrezen ook voor een te hoge parkeerdruk. Het is nu aan de kiezer om zich uit te spreken over de plannen van het bestuur. 

Parkeren

Lede voorziet een mobiliteitsplan, daarin zit onder meer dat er in sommige straten korter geparkeerd zal mogen worden. Daar komen hevige reacties op, zeker van mensen die in de stationsbuurt wonen. Daar parkeren almaar meer mensen uit Aalst en Wetteren omdat het er nog gratis is. In die steden zijn de pendelparkings aan de stations intussen wel betalend geworden. De parkeerdruk in de stationsbuurt in Lede neemt dus toe, terwijl er parkeerplaatsen dreigen te verdwijnen. 

Veiligheid 

Door de centrale ligging van Lede en de grote verkeersaders in de buurt is de gemeente een geliefd doelwit voor rondtrekkende dievenbendes. Buurgemeenten, die met dezelfde problemen kampen, installeerden al ANPR-camera's langs de invalswegen om beter te kunnen controleren. 

kasto80

Meest gelezen