Wat staat er op het spel in Ledegem?

Er zal al veel moeten gebeuren in Ledegem als het niet tot een heruitgave van het huidige bestuur komt. Het kartel CD&V/VD van burgemeester Bart Dochy haalde in 2012 driekwart van de zetels binnen. “We hebben hier nauwelijks politiek geruzie”, zegt Dochy, “we komen makkelijk tot een consensus.”  Intussen ligt de Ledegemnaar vooral wakker van de auto’s die te snel door de straten rijden. Enkele fietspaden hebben nog een opknapbeurt nodig. En bij hevige regen houdt een aantal inwoners nog altijd het hart vast.

Het goeie nieuws: de laatste jaren zijn geen woningen meer ondergelopen. Want er is intussen een tweede bufferbekken aangelegd in Sint-Eloois-Winkel. Een berm tussen de wijk Hemelhoek en de weiden langs de vermaledijde Heulebeek moet de laatste ongerustheid wegnemen.

De oppositie van SP.A en Groen vindt dat de verbetering van de fietspaden te traag opschiet. Het werk is inderdaad nog niet af, geeft de burgemeester toe. Maar nu zijn er concrete plannen om in 2018 en 2019 de verbinding tussen Sint-Eloois-Winkel en Rollegem-Kapelle, de Fabriekslaan en de Papestraat grondig aan te pakken. Het budget is alvast voorzien.

De aankoop, voor ruim 1 miljoen euro, van het Capellehof in deelgemeente Rollegem-Kapelle biedt Ledegem de kans om voor een attractieve trekpleister te zorgen. Op de site met de eeuwenoude hoeve komt onder meer een dagcentrum voor mensen met een handicap. Een hoefsmid zou er graag z’n ambacht demonstreren. Een restaurant of andere horecazaak zou een mooi sluitstuk zijn.

Wie doet Bart Dochy wat?

Als je vorige keer 70 % van de stemmen binnenhaalde, dan lijkt het huidige bestuur zich weinig zorgen te moeten maken. Het kartel CD&V/VD van Bart Dochy bestaat voor twee derde uit CD&V’ers. “VD” staat voor “Vrijheid en Democratie” en groepeert N-VA en onafhankelijken. Open VLD (1 oppositiezetel) sluit zich nu ook bij dat kartel aan.

De oppositie komt van SP.A en Groen. In 2012 vormden ze een kartel, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. Ze proberen het nu elk op eigen kracht. Groen kreeg nog nooit een kandidaat verkozen, maar hoopt ook in Ledegem mee te surfen op de gunstige nationale peilingen van de partij.

Meest gelezen