Wat staat er op het spel in Lierde?

Blijft Jurgen Soetens (CD&V/VoorLierde) burgemeester na de verkiezingen of kan Open VLD de sjerp binnenhalen met Melissa Dooms? De verkiezingen beloven een strijd te worden tussen de twee coalitiepartners. Gaan ze ook na 2018 verder of kunnen oppositiepartijen de Derde Partij, SPAnKRACHT of N-VA mee besturen?

Coalitiepartners CD&V en Open VLD besturen al 18 jaar Lierde en zouden daar, als de verkiezingsuitslagen in de lijn liggen van de vorige, nog een legislatuur kunnen bij doen. CD&V was in 2012 onmiskenbaar de grootste partij met 33 procent van de stemmen, Open VLD - toen nog Centrumlijst - was de nummer twee met 21 procent. De twee zouden dus samen verder kunnen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Dat heeft alles te maken met de aanstelling van een nieuwe schepen toen een Open VLD-schepen stopte. De liberalen stelden een kandidaat uit eigen rangen voor, maar CD&V stemde mee voor een kandidaat van oppositiepartij de Derde Partij. Steven Vekeman (de Derde Partij) werd door de wisselmeerderheid schepen en dat zorgt sindsdien voor een breuklijn binnen de coalitie. Het lot van CD&V en Open VLD lijkt sindsdien niet meer onlosmakelijk verbonden. De liberalen willen nu graag het burgemeesterschap overnemen en schuiven daarom Melissa Dooms naar voor. Voor CD&V verdedigt burgemeester Jurgen Soetens zijn sjerp. De christendemocraten stappen deze keer onder de naam VoorLierde naar de kiezer. 

De uitdagers


Niet alleen binnen de rangen van de meerderheid zijn er kapers op de kust. Vooral oppositiepartij de Derde Partij kan een rol van betekenis spelen. De partij werd in 2012 al de tweede grootste met 23 procent en haalde evenveel zetels als Open VLD. De partij levert ook nog eens, door de steun van CD&V, een schepen vanuit de oppositie. Het is niet Steven Vekeman zelf die de lijst zal trekken voor de Derde Partij, wel zijn vader Fernand Vekeman.

N-VA kon vorige verkiezingen geen potten breken en haalde maar één zetel binnen. Lijsttrekker Werner Niemegeers hoopt deze keer op meer.

De lijst SPAnKRACHT dingt naar de stem van de linkse kiezer, er staan socialisten en enkele onafhankelijken op.

De hete hangijzers


Het bestuur heeft werk gemaakt van de financiële gezondheid van Lierde. Er volgden verschillende besparingen én nieuwe investeringen. Zo kwam er een nieuw ontmoetingscentrum in Deftinge en werd ook de sportinfrastructuur uitgebouwd. SPAnKRACHT kaart vooral aan dat er de voorbije jaren geen nieuwe sociale woningen zijn bijgekomen, het aanbod in Lierde blijft vrij beperkt. Ook sluikstort en zwerfvuil blijven pijnpunten waar vooral N-VA op hamert. Daarnaast blijft het ook wachten op de aanleg van een bufferbekken in de Broekstraat om wateroverlast te vermijden. 

kasto80

Meest gelezen