Wat staat er op het spel in Lievegem?

Voor de inwoners van Zomergem, Waarschoot en Lovendegem zijn het erg bijzondere gemeenteraadsverkiezingen want zij zullen er het bestuur verkiezen van de nieuwe fusiegemeente Lievegem. CD&V is in de drie gemeenten de grootste partij en levert er de burgemeesters, de partij maakt ook de grootste kans om de nieuwe burgemeesterpost in de wacht te slepen.

De inwoners van Zomergem, Waarschoot en Lovendegem kiezen op 14 oktober voor het eerst een gezamenlijke nieuwe gemeenteraad, voor de komende fusiegemeente Lievegem. CD&V zit vandaag in elk van de drie van de gemeenten in de meerderheid, en heeft electoraal de beste kaarten. Ook Open VLD stond mee aan de wieg van de gemeentefusie. N-VA komt voor het eerst op met een piepjonge kandidaat, en gaat voor de vernieuwing.

Twee burgemeesters zetten stap opzij

Tony Vermeire, de huidige burgemeester van Zomergem, is lijsttrekker voor CD&V en is de gedoodverfde kandidaat om de allereerste burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Lievegem te worden. Zijn lijst van CD&V heeft in de drie gemeenten in ieder geval de bekendste koppen. Burgemeesters Chris De Wispelaere van Lovendegem en Ann Coopman van Waarschoot staan onderaan de lijst, en maken zo ook duidelijk dat enkel en alleen Tony Vermeire de nieuwe burgemeester moet worden. Op de lijst ook twaalf schepenen en acht nieuwe kandidaten. 

Andere partijen 

Open VLD stond mee aan de wieg van de gemeentefusie, maar zit vandaag enkel in Waarschoot in de meerderheid. De partij schuift Gerrit Van Brabandt (66) uit Lovendegem naar voor als lijsttrekker. Bij N-VA gaan ze voor nieuweling Maikel Parmentier (23). Groen en SP.A hopen de linkse stemmers van de drie gemeenten te overtuigen. 

Absolute meerderheid? 

Dé vraag in Lievegem lijkt of CD&V voldoende kiezers zal kunnen overtuigen om een absolute meerderheid te hebben. Als dat niet lukt, lijken Open VLD en/of N-VA de favoriete gesprekspartners. Een ander scenario is dat alle partijen samenwerken om CD&V van de macht te houden.   

Hete hangijzers

De fusie

Dé uitdaging voor het nieuwe gemeentebestuur is de fusie tussen de drie gemeenten tot een goed einde te brengen. Zomergem, Waarschoot en Lovendegem moeten een aanééngesloten gemeente worden.  

N9

Niet alleen de rivier de Lieve verbindt de deelgemeenten van de nieuwe fusiegemeente, ook de drukke gewestweg N9 loopt dwars door het grondgebied. Er zijn ernstige vragen over de verkeersveiligheid en er moet een plan komen over de vele baanwinkels langs de steenweg. 

kasto80

Meest gelezen