Wat staat er op het spel in Lokeren?

Lokeren wordt sinds 1995 bestuurd door de liberale vader en zoon Anthuenis. Tot 2000 door Georges en tot vandaag door Filip. Die laatste wil zichzelf graag opvolgen als burgemeester. Maar zowel binnen als buiten de coalitie reiken de ambities ook hoog.

De liberalen in Lokeren zijn er redelijk gerust op: er komt een nieuwe ambtstermijn voor Filip Anthuenis. Maar er is ook de ambitie van coalitiepartner CD&V, dat met een 'hele nest witte konijnen' komt aandraven. 

De coalitiepartners

Filip Anthuenis haalde zes jaar geleden meer dan 5.600 voorkeurstemmen, en zijn Open VLD heeft 14 zitjes in de gemeenteraad. Burgemeester Anthuenis trekt de Open VLD lijst opnieuw, gevolgd door schepen van Mobiliteit Sabine Van Rysselberghe. Opvallend: 19 van de 35 namen op de lijst zijn nieuwe gezichten.

CD&V kon met haar 6 zetels de coalitie een ruime meerderheid bezorgen van 20 op 33 zitjes in de gemeenteraad.  Lijsttrekker Filip Liebaut moest met 2100 voorkeurstemmen tevreden zijn maar voert de lijst toch opnieuw aan. Ook op die lijst zijn 20 van de 35 kandidaten nieuwe namen, zoals Rudi Van Raemdonck (ex-doelman van Sporting Lokeren), Jan Cools (uittredend voorzitter Lokerse Feesten) en professor Asmar Al Malik, een autoriteit op het vlak van deradicalisering.

De uitdagers

Groen-boegbeeld Björn Rzoska geraakte zes jaar geleden niet verder dan 892 stemmen, hoewel hij voor zijn partij fractieleider is in het Vlaams parlement. Toch is het zelfvertrouwen groot en is de kartellijst Groen-SP.A naar eigen zeggen klaar om het bestuur in Lokeren na de gemeenteraadsverkiezingen over te nemen. Volgens Antheunis is Rzoska zijn stad ontrouw, door zijn campagnefoto’s in Sint-Niklaas te laten nemen en niet in het eigen Lokeren. “Dit is moddergooien en op de man spelen” reageert Rzoska. “Wij hebben een beperkt budget en daarom gebeurde de fotoshoot op één plaats. Meer is het niet.”

N-VA zag door interne strubbelingen haar gemeenteraadsfractie uit elkaar vallen, en daarom trekt ze nu volop de kaart van de jeugd om enkele oude getrouwen te versterken. Eddy Van Bockstal trekt de lijst, vorig lijsttrekker An De Moor duwt ze.  

Hete hangijzers

Bouwperikelen

Er wordt veel gebouwd in Lokeren, en daar zijn voor- en tegenstanders van.  De voorstanders zijn blij omdat hun kinderen op die manier in eigen stad kunnen blijven, en niet moeten uitwijken naar andere gemeente om een betaalbare woning te vinden. De tegenstanders betreuren het verlies aan open ruimte en vrezen de toenemende verkeersdruk. Extra woningen zijn wel nodig omdat Lokeren veel nieuwe inwoners aantrekt.

Ondanks de vele bouwwerken, is nog niets in huis gekomen van het nieuwe dienstencentrum dat al lang was beloofd.

Nog meer bouwperikelen

De bouw van het nieuw industriepark E17/4 zorgt dan weer voor onrust bij de inwoners van het gehucht Everslaar. Door de nabijheid vrezen zij de toename van vrachtverkeer in hun wijk.

Nog meer verkeer

De vernieuwde verkeerswisselaar in Lokeren zorgt volgens een aantal inwoners voor meer verkeer in de binnenstad, maar niet iedereen ervaart dat zo.

 

 

 

 

 

 

kasto80

Meest gelezen