Wat staat er op het spel in Maarkedal?

Blijft de coalitie van Open VLD en N-VA aan de macht in Maarkedal? Of laat oppositiepartij CD&V zich deze keer niet buitenspel zetten? De coalitie had grote investeringsplannen maar moest die de voorbije jaren bijsturen.

In 2012 kwam CD&V als grootste partij uit de verkiezingen in Maarkedal. De christendemocraten haalden 36 procent of zeven van de zeventien zetels. Ze leken dus aan zet om een coalitie te smeden. Maar dat was buiten Maarkedal Leeft (nu Open VLD) en N-VA gerekend. De partijen haalden respectievelijk 28 en 26 procent van de stemmen en gooiden het op een akkoord om samen te besturen. CD&V werd buitenspel gezet en naar de oppositiebanken verwezen. 

De coalitiepartners

Open VLD en N-VA besloten het burgemeesterschap onder elkaar te verdelen. De eerste drie jaar was Anny Vande Catsyne (Maarkedal Leeft/Open VLD) burgemeester, de laatste drie Joris Nachtergaele (N-VA). De huidige burgemeester trekt opnieuw de N-VA-lijst en hoopt zijn titel te verlengen. Open VLD schuift ex-mountainbiker en schepen Filip Meirhaeghe naar voor. Ook hij heeft ambitie om de gemeente de komende zes jaar te leiden. 

Uitdagers

CD&V werd na de vorige verkiezingen gepasseerd ondanks het feit dat ze de grootste partij was. Dat zien de christendemocraten niet graag nog eens gebeuren. Ze kiezen nu voor de verjonging, Simon Van Quickelberghe (29) trekt de lijst en ook enkele onafhankelijken komen mee op. Groen komt voor het eerst op in Maarkedal en hoopt op een zetel. Groen&Co heet de lijst waarop ook plaats is voor onafhankelijken. Lijsttrekker wordt Rita Van de Voorde  

En op het laatste moment diende zich in Maarkedal nog een vijfde partij aan: ‘KOMOP Maarkedal’ is een groep onafhankelijke kandidaten, die naar eigen zeggen “een positieve aanvulling willen zijn op de traditionele partijen”. Lijsttrekker Steven Thomas: “We doen dat als onafhankelijken omdat we geen nationale partij met nationale belangen willen volgen. Bij ons telt enkel het lokale niveau. We doen alles voor Maarkedal.” Steven Thomas is 20 jaar gemeentelijk ambtenaar geweest, en stond eerder als onafhankelijke op de N-VA-lijst. KOMOP Maarkedal heeft de ambitie om de volgende legislatuur mee te besturen

Hete hangijzers 

De nieuwe coalitie begon ambitieus in 2013 en stelde meteen een investeringsprogramma op van zes miljoen euro. Er zouden nieuwe voetbalterreinen, fietspaden, een KMO-zone en een jeugd- en bewegingscentrum komen. De kostprijs van het nieuwe centrum viel een miljoen hoger uit dan gepland en de opening zal er niet dit jaar zijn, maar pas in 2020. Ook de aanleg van nieuwe voetbalvelden verhit de gemoederen. Het bestuur vond een locatie aan de Nederholbeekstraat, maar niet alle buurtbewoners zien dat zitten. De geplande KMO-zone komt er dan weer niet. Een fietsverbinding tussen Leupegem en Schorisse wel, die moet volgend jaar open gaan. Het bestuur heeft dus maar een deel van zijn plannen kunnen uitvoeren. 

kasto80

Meest gelezen