Wat staat er op het spel in Maldegem?

Door intern geruzie bij CD&V is het politieke landschap in Maldegem helemaal versnipperd. De partij was in 2012 de grootste en zit samen met Groen in de meerderheid. Burgemeester Marleen Van den Bussche stapte uit CD&V en trekt met een eigen lijst naar de kiezer. Ook N-VA en Open VLD kunnen daarvan profiteren.

 

In Maldegem is meerderheidspartij CD&V gesplit na een stevige ruzie. Huidig burgemeester Marleen Van den Bussche en schepen Geert De Roo stapten uit onvrede uit de partij en proberen het nu met hun eigen lijst De Merlaan. De ruzie draaide om het lijsttrekkerschap. Van den Bussche wilde de CD&V-lijst net als zes jaar geleden trekken maar daar besliste de partij anders over. Zij schoof schepen en Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman naar voren. Taeldeman scoorde in 2012 vanop de 4de plaats beter dan Van den Bussche. De beslissing om een nieuwe kopvrouw te kiezen, schoot bij Van den Bussche in het verkeerde keelgat. Ze besloot met een eigen lijst naar de kiezer te trekken. Het is koffiedik kijken naar wat de CD&V-kiezer in Maldegem nu zal doen. Blijft hij de partij trouw of stemt hij op de lijst van de burgemeester? 

Kapers op de kust 

Het interne gekissebis binnen CD&V zal de andere partijen geen windeieren leggen. CD&V behaalde in 2012 nog bijna 39 procent van de stemmen maar door de verwachte versnippering krijgen de andere partijen de kans om de meerderheid te breken. Oppostiepartij N-VA was bij de vorige verkiezingen, na CD&V, de grootste met ruim 28 procent van de stemmen en maakt de grootste kans om mee te gaan besturen. Oppositiepartij Open VLD, in 2012 goed voor 16,5 procent, speelt Bart Van Hulle uit als nieuwe lijsttrekker. Hij liet in de rechtbank de bedrijfsbelasting van de gemeente vernietigen waardoor heel wat ondernemers minder moeten betalen. Als dat zich ook in meer stemmen vertaalt, kan ook Open VLD aanspraak maken op een zitje in het gemeentebestuur. Groen behaalde vorige verkiezingen 11,3 procent en bestuurde de voorbije zes jaar mee met CD&V. 

Nieuwe coalitie

De politieke kaarten in Maldegem zullen na de verkiezingen grondig herschud zijn. De kans dat CD&V en de scheurlijst De Merlaan samen zullen besturen is zo goed als onbestaand. Door de verwachte versnippering ligt alles open en kunnen oppositiepartijen N-VA en Open VLD misschien wel mee bepalen wie de nieuwe burgemeester van Maldegem wordt. 

 

kasto80

Meest gelezen