Wat staat er op het spel in Merchtem?

In Merchtem lijkt het al Maggie De Block (Lijst 1785) wat de klok slaat. Haar broer Eddie stopt na 18 jaar als burgemeester en zij wil de sjerp graag in de familie houden. Tijdens de vorige verkiezingen won de kartellijst van Open VLD en SP.A vlotjes en dat kunstje wil De Block nog eens over doen. Haar grote uitdagingen in Merchtem? Bumperrijden in het centrum en te veel hoogbouw. Of heeft de nieuwe partij Pro Merchtem daar oplossingen voor?

“De zon schijnt hier minder en minder”, zeggen ze in het centrum van Merchtem wel eens. En dan grappen ze over de vele appartementsgebouwen die erbij komen in de gemeente. Er is ergernis over die hoogbouw. En dat voelt de nieuwe partij Pro Merchtem goed aan. Die laat geen kans onbenut om aan te kaarten dat bijna alle schepenen recht van hun vastgoedkantoor naar de raadszaal komen. Het huidige bestuur wil die hoge torens vooral in het centrum bouwen, om de rand rond Merchtem groen te houden.

Een andere ergernis: met de auto door het centrum van Merchtem rijden is volgens veel inwoners geen pretje meer. In het dorp komen drie grote invalswegen samen. Wat krijg je dan? Sluipverkeer. En zo staat er plots een file in jouw gedroomde rustige woonstraat.

Wie doet het met wie?

Burgemeester Eddie De Block haalde met zijn kartellijst LVB vlot de absolute meerderheid. De lijst wordt nu omgedoopt in Lijst 1795 en bestaat vooral uit kandidaten van de Open VLD aangevuld met onafhankelijken en socialisten. Maar enkele belangrijke stemmenkanonnen heb intussen wel afgehaakt. Schepen Ella De Neve verhuisde uit de gemeente. Schepen van Openbare Werken Paul Van Den Eynde haakt ook af. De kopman van SP.A, Luc Ceulemans, verloor in het voorjaar de strijd tegen kanker. Hij was amper 51 jaar. En dan is er natuurlijk burgemeester Eddie De Block zelf die ermee stopt. Hij werkt na oktober enkel nog als bedrijfsarts.

Maar ook bij de oppositie is het niet bepaald rozengeur en maneschijn. De lijsttrekker van N-VA uit 2012, Lieven Vanderstappen, zei de politiek vaarwel en wordt vervangen door de onbekende Tom Van Gestel.
Zelfde verhaal bij Groen waar voormalig lijsttrekker Rita Vandeloo straks de lijst duwt. Ludwig De Mesmaeker is hier de nieuwe kapitein.

Ook bij CD&V, de grootste oppositiepartij staan ze voor erg onzekere verkiezingen. Lijsttrekker Fons Heyvaert stopt omdat hij de lijst niet meer mag trekken. Ook dochter Goedele Heyvaert is daardoor niet langer kandidaat in oktober.
En Joris Verspecht, die richtte zijn eigen partij op: Pro Merchtem. De partij gaat radicaal in tegen het huidige beleid van Eddie De Block en de kans bestaat dat die tactiek haar straks geen windeieren legt. 

Gaat de overwinning toch naar Maggie De Block op 14 oktober, dan is het nog niet duidelijk of ze burgemeester wordt of minister blijft. Eerst wil ze ‘de kiezer laten spreken’. Wordt vervolgd…

Meest gelezen