Wat staat er op het spel in Moerbeke?

Net zoals enkele gemeenten in het zuiden van Oost-Vlaanderen, is Moerbeke van oudsher liberaal: in 1847 namen ze de macht over van de toenmalige Katholieke Partij, en die hebben ze nu nog altijd in handen. Maar blijft dat ook zo?  Open VLD moet het met enkele kopstukken minder doen, en bij de oppositie groeien de ambities.

Moerbeke is een kleine gemeente met iets meer dan 6.000 inwoners, en bij veel Vlamingen bekend om zijn Moervaart en de suikerfabriek, die bijna 11 jaar geleden dicht ging. Maar ook de liberale absolute meerderheid, van meer dan 170 jaar, is in de wijde omgeving bekend en uniek.

De meerderheid

Met 9 zetels op 17, is Open VLD de enige besturende partij in Moerbeke. Nochtans liep het voor de liberale partij niet altijd van een leien dakje. De vorige burgemeester, Filip Marin, was populair, maar trok zich 6 jaar geleden terug, toen hij openlijk sprak voor zijn alcoholverslaving,  de ontwenning én het herval. In maart 2014 overleed Filip Marin, hij was 60. De nieuwe lijsttrekker in 2012, Robby De Caluwé, haalde 860 naamstemmen en werd burgemeester. Intussen haken eerste en tweede schepen De Bock en Fruytier wel af, na 30 jaar in de gemeenteraad. De drie overige schepenen, Sarah Poppe, Thierry Walbrecht en Rudy Van Megroot, staan wel op de lijst onder Robby De Caluwé.

De uitdagers

CD&V had bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 3 zetels, maar is vastberaden: de ambitie is om mee te besturen. Daar moet lijsttrekker Lut Van de Vijver in oktober voor zorgen.

Ook N-VA had vorige keer 3 zetels. Voorzitter Marc Cossaer is lijsttrekker, gemeenteraadslid Arnold Willem duwt de lijst.

Een nieuwe naam op de stembrief in Moerbeke is 'Mens': op die lijst staan leden van het huidig kartel Groen-SP.A samen met onafhankelijken. Mens staat voor Moerbeke Ecologisch en Sociaal, en wil vooral meer inspraak, openheid, en een grotere leefbaarheid voor de inwoners. Lijsttrekker wordt Séline Somers

Heet hangijzer

Moerbeke staat voor een belangrijke uitdaging, en veel inwoners volgen het verloop met argusogen: de ontwikkeling van de site van de suikerfabriek, die het dorp een nieuw elan moet geven. Op de plaats van de afgebroken fabriek komt een volledig nieuw woon- en leefproject. Het gemeentebestuur gaat er prat op dat de inwoners in alle stappen van de procedure inspraak kregen. De Vlaamse Bouwmeester kreeg ook de opdracht de opmaak van een masterplan te begeleiden voor het hele centrum van de gemeente. Dat plan moet als leidraad dienen voor de komende 30 jaar. Na een eerste selectieronde zijn nog 3 architectenbureaus in de running om het project binnen te halen.
 

kasto80

Meest gelezen