Wat staat er op het spel in Nazareth?

In Nazareth liggen de verhoudingen behoorlijk vast. CD&V heeft met burgemeester Danny Claeys de te kloppen man in de rangen, maar de andere partijen kunnen hopen op een plaatsje in de meerderheid. SP.A, de partij naast de christendemocraten in de huidige meerderheid, gaat in kartel met Groen naar de verkiezingen, terwijl Open VLD en N-VA op eigen kracht naar de kiezer trekken.

CD&V zit sterk in het zadel in Nazareth, de partij haalde er ei zo na een absolute meerderheid bij de vorige verkiezingen (44 procent) en besloot samen te besturen met SP.A (10 procent). Burgemeester Claeys lijkt zichzelf te kunnen opvolgen bij een goed resultaat, hij trekt opnieuw de lijst bij de christendemocraten. CD&V heeft ook heel wat schepenen op de lijst onder meer Thomas Van Ongeval, Annemie De Gussem, Vivianne De Preester en Christiaan Vanherzeele. Ook zij moeten de positie van CD&V in Nazareth veilig stellen. Ria Vercruysse stopt als CD&V-schepen, Raf De Vos als voorzitter van de gemeenteraad.

Kartel

Als de socialisten ook na de verkiezingen in de meerderheid zitten zal dat met Groen (8,8 procent) zijn want beide partijen trekken in kartel naar de kiezer. Peter Versnaeyen is lijsttrekker. Groen had de voorbije legislatuur één zetel met Dirk Vos, die in zijn eentje de groenen vertegenwoordigde en zich niet liet wegdrummen door de andere, grotere partijen. De kartelpartners lijken ook nu de grootste kandidaten om een coalitie te vormen met wie ook de meeste stemmen haalt. 

De uitdagers

N-VA is de grootste uitdager, de partij haalde in 2012 nog 4 zetels (18,5). De partij kiest voor bekende gezichten. Carla Verstraete is de enige vrouwelijke lijsttrekker in Nazareth, Koen Dhaenens is nummer twee en Koen Dewaele duwt. Drie mensen met ervaring in de gemeenteraad, dus.

Open VLD haalde drie zetels (13,8 procent) en schuift Daan Vanheel als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester naar voor. Vanheel stond ooit nationaal even in de schijnwerpers als deelnemer aan de talentenwedstrijd The Voice. Andere bekende namen op de liberale lijst zijn Linda Vanheel en Karin Zoeter . 

Het extreemrechtse Vlaams Belang scoorde vorige verkiezingen slecht en komt dit jaar niet op. 

De hete hangijzers

Grote werken

Het bestuur voerde de voorbije jaren enkele grote werken uit. Zo werd het dorp volledig vernieuwd, de sportaccommodatie vernieuwd en het jeugdcentrum gemoderniseerd. De coalitie kan met die projecten uitpakken maar de vraag blijft of de inwoners die inspanningen naar waarde zullen schatten. 

Hinder

De voorbije jaren waren er, mede door de grote prestigewerken, vaak omleidingen en daarbij kwamen ook nog eens verschillende grote wegenwerken. Dat zorgde de laatste maanden voor de nodige hinder in Nazareth en deelgemeente Eke. De moeizame doorstroming van het verkeer in de gemeente kan de meerderheid stemmen kosten. De verkeershinder betekende ook voor sommige zelfstandigen dat ze zich moesten aanpassen of tijdelijk minder klanten over de vloer kregen. Ook de zogenaamde ‘parasolbelasting' is bij hen een hot topic. 

Mobiliteit en veiligheid

Nazareth ligt op een belangrijk verkeersknooppunt (E17/N35/N60) en is dus vlot bereikbaar. In de regio zijn er verschillende grote industriezones. Het vele zware verkeer van en naar die zones zorgt lokaal voor geluidsoverlast. Ook sluipverkeer is een probleem waar Nazareth mee geconfronteerd wordt. De bijzondere ligging van Nazareth maakt het wel een interessant doelwit voor dievenbendes. Ook dat is iets waar heel wat inwoners van wakker liggen. 

Fusie

Enkele politici in buurgemeente De Pinte sturen aan op een fusie met onder meer Nazareth en Sint-Martens-Latem. Het is onduidelijk of Nazareth voor zo'n fusie te vinden is. De voorbije legislatuur is daar alleszins nog geen voorbereidend werk rond gebeurd. Het kan dat de Vlaamse overheid kleine gemeenten later verplicht om te fuseren maar concreet is dat nog niet. 

Groene zones

De ontwikkeling van het Sterrenbos laat op zich wachten. De buurtbewoners willen de groene zone in het centrum van Nazareth liefst zoveel mogelijk behouden maar de gemeente overweegt ook om de tennisclub en de jeugdverenigingen er meer ruimte te geven. 

 

kasto80

Meest gelezen