Wat staat er op het spel in Ninove?

In Ninove worden het spannende verkiezingen. De inwoners kunnen kiezen voor het centrumlinkse kartel Samen (CD&V/SP.A/Groen), het liberale Open VLD of het extreemrechtse Forza Ninove. Maar ook de neutrale burgerbeweging Uw Alternatief probeert stemmen binnen te halen.

Ninove wordt bestuurd door een brede coalitie van Open VLD, CD&V en het kartel SP.A/Groen. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) hoopt opnieuw op het burgemeesterschap en trekt de lijst van de liberalen (in 2012 nog de tweede grootste partij met 24 procent van de stemmen). De andere coalitiepartners stappen in kartel naar de kiezer met de lijst Samen. Schepen Veerle Cosyns is voor het kartel kandidaat-burgemeester. Als het kartel scoort zoals de afzonderlijke partijen bij de vorige verkiezingen, is het goed voor meer dan 30 procent van de stemmen. Het zou dan de grootste politieke familie worden van Ninove en aan zet komen om een coalitie samen te stellen. 

De uitdagers

De voornaamste uitdager is het extreemrechtse Forza Ninove, een lokale afdeling van Vlaams Belang. Kopman Guy D'Haeseleer werd met zijn partij in 2012 nog de grootste met 26 procent van de stemmen maar geen enkele partij wilde met de extreemrechtse partij besturen. D'Haeseleer wil de meerderheid nu wel breken. Een Vlaams Belang-bestuur zou een primeur zijn voor Vlaanderen. Volgens D’Haeseleer volstaat het dat hij 1.620 stemmen afsnoept van de huidige coalitie (Open VLD, S.PA-Groen en CD&V) om burgemeester te worden. Hij gaat er dan wel van uit dat N-VA evenveel stemmen haalt als de vorige keer en met Forza een coalitie vormt. Of N-VA, met lijsttrekker Joost Arents, dit ziet zitten is nog wel de vraag.   D'Haeseleer kan mogelijk ook stemmen verliezen aan de burgerbeweging van twee ex-N-VA leden. Dirk Souffriau en Toon Van Melkebeek stappen met burgerbeweging Uw Alternatief naar de kiezer. 

De hete hangijzers 
 

Veiligheid 

In Ninove is er een groot onveiligheidsgevoel. Vooral in bepaalde buurten, zoals rond het station, is er overlast door jongerenbendes. Het stadsbestuur investeerde in extra camera's en patrouilles (door politie en gemeenschapswachten) om de veiligheid te verhogen. Er werden ook extra agenten aangenomen om de problemen sneller de baas te kunnen. Het is nu aan de kiezer om aan te geven of ze die aanpak voldoende vinden.

Verkeer

Er werden niet alleen camera's opgehangen om overlast te detecteren, ze moeten ook de verkeersveiligheid ten goede komen. Recent zijn er in de stad ook drie snelheidszones ingesteld die het veiliger moeten maken voor alle weggebruikers: in de dorpskernen, woonwijken en aan scholen geldt zone 30, op gemeentewegen mag je nog 50 en op de gewestwegen 70. Even waren er plannen om een aantal straten autoluw te maken maar die botsten op hevige tegenstand van de buurtbewoners en werden uiteindelijk geschrapt. 

Industrie

De stad wil ook meer bedrijven naar de regio lokken en heeft een ontwerp klaar om een nieuw industrieterrein aan te leggen langs de expresweg N45. Binnenkort wordt bekend gemaakt welke bedrijven er actief zullen zijn. Er was een aansluiting op de expresweg voorzien maar de wegbeheerder wil daar voorlopig niet van weten. 

 

 

 

kasto80

Meest gelezen