Wat staat er op het spel in Sint-Laureins?

Kan Burgemeester Franki De Moere (Samen Anders) aanblijven? Of vecht CD&V terug na een oppositiekuur van zes jaar? Het zijn de twee grote machtsblokken in Sint-Laureins. Als N-VA groeit, kan de partij een belangrijke rol spelen in de coalitievorming.

Een politieke aardverschuiving, dat was wat Sint-Laureins zes jaar geleden beleefde, want Samen Anders werd er de grootste partij en haalde bijna een absolute meerderheid met 47 procent van de stemmen. Samen Anders had genoeg aan de twee zetels van N-VA om een meerderheid te vormen. CD&V werd naar de oppositiebanken verwezen. Samen Anders wil opnieuw besturen, huidige burgemeester Franki De Moere trekt de lijst. Ook de andere politici van de partij hebben intussen meer naambekendheid. Samen Anders hoopt op een absolute meerderheid. Coalitiepartij N-VA kan mogelijk ook mee profiteren van een bestuursbonus, in 2012 haalde ze 15 procent van de stemmen. 

De uitdager

De enige uitdager van de huidige meerderheid is CD&V. De partij moest in 2012 naar de oppositie verhuizen ondanks de hoge score (bijna 38 procent). CD&V hoopt opnieuw de grootste te worden. Ex-burgemeester Annick Willems wordt vervangen als lijsttrekker door Patrick De Greve. Het valt af te wachten of De Greve de populariteit van Willems kan evenaren. Andere oppositiepartijen zijn er niet. De strijd lijkt dus uit te draaien op een clash tussen Samen Anders en CD&V. N-VA kan mogelijk ook groeien en zo heel erg belangrijk worden als potentiële coalitiepartner om een meerderheid te vormen. 

De hete hangijzers

Vooral de bereikbaarheid van het dorp is een hot item. Het kruispunt met de verbrandingsoven aan de N49 is afgesloten, waardoor Sint-Laureins geen grote aansluiting met de N49 meer heeft. Ook het kruispunt aan de Celieplas bij Maldegem is afgesloten na een zwaar dodelijk ongeval afgelopen zomer. Je kan dus enkel nog via lokale wegen van Sint-Laureins naar de N49. En, ook daar lijkt de wegbeheerder in te willen gaan schrappen omdat de expresweg langzaam omgevormd wordt tot autosnelweg. Inwoners van Sint-Laureins zouden dan nog verder moeten omrijden om de expresweg te bereiken, bijvoorbeeld via Eeklo. Het dreigt de landelijke gemeente te isoleren. 

kasto80

Meest gelezen