Wat staat er op het spel in Sint-Lievens-Houtem?

In Sint-Lievens-Houtem gaat burgemeester Lieven Latoir (Nieuw Houtem) voor een vijfde ambtstermijn. Haalt de partij van de burgemeester opnieuw een absolute meerderheid? Of heeft Nieuw Houtem coalitiepartners nodig? En, wat als alle andere partijen een monstercoalitie vormen tegen Nieuw Houtem?

Lieven Latoir (Nieuw Houtem) is al 24 jaar burgemeester van Sint-Lievens-Houtem en wil daar nog eens zes jaar bij doen. Zijn partij haalde in 2012 een absolute meerderheid (43 procent) maar trok Open VLD (15 procent) mee in het bad, hoewel dat mathematisch niet nodig was. De liberalen kregen geen schepenposten maar mochten wel de voorzitter van de gemeenteraad leveren.
Latoir is opnieuw favoriet om burgemeester te worden maar het valt nog af te wachten of Nieuw Houtem alleen zal kunnen besturen of coalitiepartners moet gaan zoeken.
Open VLD zou opnieuw kunnen mee besturen, al botert het iets minder tussen de coalitiepartners. Open VLD kantte zich de bouw van een nieuwe wijk die Nieuw Houtem plant. En, de liberalen probeerden de beslissing om de personenbelasting te verlagen ook helemaal op hun rekening te schrijven, waar Nieuw Houtem niet blij om was. De huidige voorzitter van de gemeenteraad, Jeroen Prové, trekt de lijst voor de liberalen. Nieuw Houtem doet het zonder ex-schepen Sofie Boeykens, zij is verhuisd. Peter Naeyer stopt met politiek en duwt de lijst. 

De uitdagers

Oppositiepartij N-VA is de tweede grootste in Sint-Lievens-Houtem (in 2012 bijna 16 procent), CD&V (14,5 procent) en SP.A (11 procent) konden elk twee zetels binnen halen. Als de oppositiepartijen en Open VLD het samen beter doen dan in 2012 kunnen ze het op een akkoord gooien en Nieuw Houtem zo buitenspel zetten. 

De hete hangijzers

De meerderheid heeft heel wat zichtbare veranderingen doorgevoerd in de gemeente (het vernieuwde marktplein, de dorpskern van Zonnegem, de wijk Morelgem en het nieuwe tragewegennetwerk). Toch zijn er ook thema's waar discussie over bestaat én zijn er een aantal zaken die, volgens de oppositie, te weinig worden aangepakt. 

Mobiliteit & verkeersveiligheid 

De oppositie vindt dat de meerderheid te weinig aandacht heeft gehad voor de verkeersveiligheid. Er zijn weinige nieuwe fiets- en voetpaden aangelegd. Het bestuur zou, volgens de oppositie, oogluikend toelaten dat er foutgeparkeerd wordt. Ook het parkeerbeleid aan de scholen is volgens de oppositiepartijen te laks. 

Sluikstort

Het aanhoudend probleem van sluikstorten begint meer en meer van de inwoners te storen. De huidige maatregelen lijken het probleem niet helemaal op te kunnen lossen. 

Nieuwe wijk

Ook de aanleg van een nieuwe wijk in een beekvallei zorgt voor discussie. Nieuw Houtem wil er zo'n 180 wooneenheden aanleggen. De oppositiepartijen zijn tegen het grote bouwproject en ook meerderheidspartij Open VLD gaf openlijk kritiek op de plannen. 

Sport

Voetbalclub Eendracht Houtem en de tennisclub TC 2001 hebben nieuwe sportterreinen gekregen. Bij andere sportclubs rijst de vraag waarom zij geen nieuwe accommodatie kregen. 

 

kasto80

Meest gelezen