Wat staat er op het spel in Waasmunster?

Waasmunster heeft zes jaar geleden zijn blauwe burgemeester moeten inruilen voor een CD&V-er, ook al was Open VLD opnieuw de grootste partij geworden, en leverde het al sinds 2000 de burgemeester. CD&V zet nu alles in op het behoud van die burgemeesterssjerp.

Dezelfde protagonisten van zes jaar geleden ontmoeten elkaar vandaag opnieuw in de arena van de dorpspolitiek. Tom Baert, Rik Daelman en Michel Du Tré zullen onder elkaar moeten uitmaken wie Waasmunster de komende legislatuur zal besturen. De verkiezingsstrijd in Waasmunster lijkt alleszins de boeiendste te worden in het Waasland.

De coalitiepartners

CD&V had met zeven zetels het meeste oog voor N-VA, dat met zijn vijf zitjes voorstellen kreeg van zowel CD&V als Open VLD. Zo kwam CD&V-er Michel Dutré met zijn 1.174 voorkeurstemmen in aanmerking als burgervader, tot grote frustratie van Open VLD-er en vorig burgemeester Rik Daelman.
Toen bij burgemeester Dutré vorig jaar kanker werd vastgesteld, steunde vriend en vijand hem. Dutré bleef zijn burgmeesterstaken zo goed mogelijk opnemen. Toen hij dan ook nog eens een heupbreuk opliep tijdens een val, zag het er niet naar uit dat hij nog zou terug zou opkomen. Maar dat doet hij dus wel, én met de ambitie om opnieuw burgemeester te worden. CD&V trekt naar de kiezer onder de benaming CD&V/lijst burgemeester.

NV-A zegt met een diverse sterke ploeg op te komen: met ervaren rotten en gedreven nieuwkomers. Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester is Tom Baert. Hij heeft 10 vrouwen en 11 mannen op de lijst staan.

De uitdagers

De Open VLD van Rik Daelman was de grootste partij in 2012, en had voor een coalitie de keuze tussen CD&V en N-VA. Maar toen N-VA plots de sleutel in handen kreeg en voor CD&V koos, bleef Open VLD verweesd en gefrustreerd achter. Nu trekt de liberale partij naar de kiezer onder de naam 'Open VLD-Meer Waasmunster'. Rik Daelman staat voorop, en daagt zijn tegenstanders van toen opnieuw uit.

Ook Groen probeert zich te mengen in de strijd tussen de grote drie. Zij doen dat met zes jonge talenten waarvan er drie nog geen 20 jaar oud zijn. Lijsttrekkers worden Miejeanne Van Herreweghe en Marc De Beule

Hete hangijzers

Vrijetijdscomplex Viva De Meermin

Binnenkort gaan de werken van start voor het nieuwe vrijetijdscomplex dat zowat 14 miljoen euro zal kosten. Het moet het cultuur- en sportcentrum Hoogendonck vervangen. De bevolking verwelkomt de nieuwe vrijetijdssite: al in de maand mei was er een volksfeest om de komst te vieren. Maar politiek ligt het moeilijker omdat de oppositie vindt dat het project veel te duur is.

Wonen

Stemmen gaan op om meer betaalbare gezinswoningen te bouwen in Waasmunster. Omdat er nu tekort zijn, moeten de kinderen van inwoners uitwijken. Waasmunster is dan ook een speciale gemeente met grote villa’s op ‘De Heide’ maar volgens sommigen te weinig betaalbare woningen.

Ouderenzorg

De ouderenzorg huppelt achter de feiten aan, zegt een deel van de inwoners. Er is maar één woon-zorgcentrum en dat is te weinig voor een sterk vergrijzende gemeente met bijna 11.000 inwoners.

 

 

 

 

kasto80

Meest gelezen