Wat staat er op het spel in Wortegem-Petegem?

Wie kan de absolute meerderheid van Open VLD bedreigen in Wortegem-Petegem? De partij lijkt er ongenaakbaar. CD&V en N-VA lijken de enige oppositiepartijen die het Open VLD (een beetje) moeilijk kunnen maken, ze zouden dat eerst in kartel doen maar trekken nu toch apart naar de kiezer.

Niets of niemand lijkt burgemeester Luc Vander Meeren (Open VLD) iets in de weg te kunnen leggen om zichzelf op te volgen. Vander Meeren leidt de landelijke gemeente al ruim 10 jaar en wil daar graag nog eens zes jaar bij doen. De liberalen staan in Wortegem-Petegem ijzersterk. De partij haalde in 2012 nog een absolute meerderheid van 10 op de 17 zetels (50,6 procent). Verwacht wordt dat Open VLD opnieuw sterk scoort. 

De uitdagers 

De grootste uitdager is N-VA, met kopman Gert Van Driessche. De partij werd zes jaar geleden de tweede grootste politieke familie (25,6 procent) en haalde 5 zetels. De N-VA wilde in kartel met CD&V (15,7 procent of 2 zetels) naar de kiezer trekken om het Open VLD moeilijk te maken, maar dat voorstel sprong af. Volgens N-VA beloofde Open VLD de christendemocraten een schepenpost.
CD&V gaat dus alleen naar de stembusgang, met Leen Baert als lijsttrekker.
SP.A kon zes jaar geleden geen zetel binnenhalen (8 procent). Lijsttrekker Nico De Wulf moet de socialisten opnieuw in de gemeenteraad krijgen.

De hete hangijzers

Fusie
Wortegem-Petegem is een erg kleine gemeente (6.000 inwoners). Voorlopig zijn er nog geen gesprekken gevoerd over een mogelijke fusie met buurgemeenten. Het zou kunnen de dat de Vlaamse overheid zo'n fusie zal verplichten. Het is onduidelijk welke weg het dan op moet met Wortegem-Petegem. Kijkt de gemeente dan naar de stad Oudenaarde of naar het kleinere Kluisbergen of Kruisem?

Sport

Het bestuur beloofde nieuwe sportaccommodatie maar die is er nog niet. In de plannen is er sprake van een nieuw voetbalveld, een kantine en kleedkamers. De lokale voetbalploeg moet bij gebrek aan een goed terrein nu elders spelen. 

Gemeentekas

Wortegem-Petegem heeft een hoge schuldgraad (1.300€/inwoner). Het bestuur verhoogde deze legislatuur de personenbelastingen maar toch is de schuldgraad gestegen. 

 

kasto80

Meest gelezen