Wat staat er op het spel in Zulte?

In Zulte wordt het spannend. Alles lijkt uit te draaien op een nieuwe clash tussen Open Zulte en CD&V. Al zijn er kapers op de kust om het duel te verstoren. Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) wil graag een tweede ambtstermijn, CD&V trekt met wit konijn Tony De Bel naar de kiezer.

Zes jaar geleden leek het erop dat Henk Heyerick (CD&V) zichzelf zou kunnen opvolgen als burgemeester. Zijn partij haalde ook de meeste stemmen (41,5 procent) maar werd buitenspel gezet door een alliantie tussen alle andere partijen (Open VLD, N-VA en GVZ). De liberalen leverden als tweede grootste politieke familie (36,2 procent) de burgemeester. Simon Lagrange is ook nu de kopman bij Open Zulte, maar er staan op de lijst ook heel wat nieuwe namen. Gezond Verstand Zulte (GVZ) verraste bij de vorige verkiezingen door meteen 12 procent te halen. De partij mocht twee schepenen leveren. GVZ hoopt deze verkiezingen op 4 zetels. Schepen Olivier Peirs trekt de lijst. N-VA  was in 2012 de kleinste partij in Zulte (10,3) maar kon toch mee besturen. De partij hoopt nu op een bestuursbonus en dus een beter resultaat. OCMW-voorzitter Linda Detailleur is er de kopvrouw.

De uitdagers


Met CD&V krijgt de huidige coalitie een uitdager van formaat. De traditioneel sterke christendemocraten werden zes jaar geleden totaal onverwacht buitenspel gezet. Ex-burgemeester Henk Heyerick is niet langer de kopman, CD&V schuift de onervaren Tony De Bel naar voor. Hij moet een scenario als in 2012 vermijden. 

De hete hangijzers 


Mobiliteit

Zulte stelde een verkeersleefbaarheidsplan op maar het is de vraag of dit volstaat voor de inwoners. Er staan almaar vaker lange files aan de aansluiting van de Centrumstraat op de N43. Ook de doortocht van de N43 door de dorpskern van Olsene zou herbekeken worden. De plannen lieten op zich wachten maar zijn afgelopen jaar wel voorgesteld. De werken beginnen in 2020. 

Fusie

Zulte is de enige gemeente in de regio die niet mee stapt in een fusie. Er rijzen vragen waarom ook Zulte niet aan schaalvergroting doet met bijvoorbeeld Deinze, Kruisem of zelfs het West-Vlaamse Waregem. Zulte wordt, door de fusies, een kleine speler in de regio met 15.000 inwoners. 

Herbestemming

Een aantal oude industriële sites in de gemeente wachten op een herbestemming. De fabrieken Zulte Wolspinnerij en Lys Yarns gingen overkop en ook de oude leerlooierij van André Denys wacht op een herbestemming. Er zijn al een aantal plannen maar op de echte reconversie blijft het wachten. In Olsene zit de herbestemming van het eierbedrijf Dion Vandewiele na 10 jaar nog altijd muurvast.

kasto80

Meest gelezen