Videospeler inladen...

Waarom de cocktail van xtc en (veel) water dodelijk kan zijn

De twee vrouwen die het dancefestival Tomorrowland in Boom deze zomer bezochten, zijn overleden door een watervergifting, zo blijkt uit het onderzoek van het Antwerpse parket. Die watervergiftiging zou zijn veroorzaakt door het nemen van xtc. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit wat een watervergiftiging is en hoe die kan worden veroorzaakt door het nemen van drugs.

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Zo'n 55 tot 60 procent. Wordt dat percentage te laag, dan kan het lichaam uitdrogen. Krijg je te veel vocht binnen, dan dreigt een watervergifiting. Beide zijn levensgevaarlijk. Ons lichaam probeert daarom de hoeveelheid water zo constant mogelijk te houden door vocht vast te houden, uit te scheiden of door een dorstgevoel te creëren waardoor je meer gaat drinken.

Drugs kunnen de vochtregeling van het lichaam ernstig verstoren. "Vooral amfetamines, drugs zoals speed, cocaïne en xtc, die het lichaam in overdrive laten gaan, zijn gevaarlijk", zegt toxicoloog Jan Tytgat. "Zeker bij xtc zijn de bijwerkingen groot. Het lichaam gaat opwarmen, je begint te zweten, het hartritme stijgt... Je krijgt het gevoel dat je aan het uitdrogen bent en je krijgt een vals dorstgevoel."

Drugs zoals xtc geven een vals dorstgevoel waardoor je te veel gaat drinken en jezelf kan vergiftigen

Jan Tytgat, toxicoloog

Op korte tijd veel te veel drinken, kan dus levensgevaarlijk zijn. "Als je op korte tijd te veel water drinkt, dan stijgt dat water naar je hersenen. Doordat de schedel niet kan uitzetten, kan het water een hersenoedeem, een vochtophoping in de hersenen, veroorzaken", legt Tytgat uit. "Dat is vergelijkbaar met een hersentumor. Doordat het vocht op bepaalde delen van de hersenen drukt, kunnen organen uitvallen en kan je dus overlijden."

Volgens Tytgat moeten de twee vrouwen op Tomorrowland wellicht op enkele uren tijd 10 tot 15 liter water gedronken hebben. "Het gevaar is dat je door de drugs niet meer beseft hoeveel je aan het drinken bent. Het was deze zomer ook snikheet, waardoor de vrouwen wellicht nog meer de neiging hadden om te drinken."

Videospeler inladen...

Volgens Tytgat zijn er wereldwijd ook gevallen bekend van mensen die een watervergiftiging oplopen tijdens een extreem dieet waarbij je (te) veel water moet drinken. "Mensen die op korte tijd 5 liter water drinken, zullen daar niet van sterven, maar kunnen wel al ziek worden." 

Xtc zou volgens bepaalde studies ook het antidiuretisch hormoon (ADH) of het "anti-plashormoon" stimuleren. Dat hormoon zorgt ervoor dat er minder water in de urine terechtkomt en dat er dus meer vocht in het lichaam blijft. Hierdoor loopt de kans op een watervergiftiging nog meer op. Andere drugs zouden dat effect niet of minder hebben.

Meest gelezen