10 voorstellen om het leven in Gent (nog) aangenamer te maken

Op jijkiest.be wordt Antwerpen op de voet gevolgd door Gent als stad met de meeste voorstellen. De inwoners van de Arteveldestad hebben heel wat concrete ideeën om het leven in hun stad (nog) aangenamer te maken. Dit zijn de tien populairste.

1. Laat fietsers toe in de Kortrijksepoortstraat

Vandaag de dag zijn fietsers niet toegelaten in de Kortrijksepoortstraat. Terry Verbrugge vindt dit enorm vreemd omdat taxi's wel zijn toegelaten. Daarom wil hij dat de Kortrijksepoortstraat wordt opengesteld voor fietsers, ook omdat de straat een belangrijke as van het centrum naar het station is.  Een bijkomend voordeel volgens Terry is dat de aanwezigheid van fietsers de taxichauffeurs zou aansporen om rustiger te rijden.

2. Neem een frisse duik in de Leie, de Schelde of de Coupure

Ruben De Wilde wil graag dat Gentenaars een frisse duik in de Leie, de Coupure of de Schelde mogen nemen, in navolging van steden zoals Kopenhagen en Zürich. 

Afgelopen zomer lichtte Ruben zijn voorstel al toe in "Het Journaal". Hiernaast kunt u zijn reportage bekijken.

In de video hieronder getuigt Luc De Vos over de verbetering van de Gentse waterkwaliteit tijdens de Big Jump op 10 juli 2011. 

Video player inladen...

3. Vervang de fly-over over het Zuidpark door een groene ruimte

Over de fly-over over het Zuidpark zijn al heel wat voorstellen ingediend, maar het voorstel van Thijs Planckaert is veruit het populairste. Hij wil dat de stad de fly-over afbreekt en vervangt door een groene long, met een ondergrondse parking die in verbinding staat met het centrum door het openbaar vervoer. 

In de video hieronder zijn archiefbeelden te zien. Deze zijn gemaakt tijdens de werken van het viaduct over het Zuidpark in 1971.

Video player inladen...

4. Maak station Dampoort ondergronds

Floris Laga stelt voor om het station Dampoort ondergronds te maken, zodat er ruimte vrijkomt om een goede oplissing te plannen voor de drukke verkeersknoop, waar er vier invalswegen en de binnenring elkaar ontmoeten.

In de video hieronder houden de Gentse fietsers een actie aan de Dampoort, na een dodelijk ongeluk in 1994. Een veelgehoorde klacht was dat de wegen toen al niet waren aangepast aan het fietsverkeer en dat de Dampoort een te druk knooppunt was.

Video player inladen...

5. Maak van de Overpoortstraat een gezellige straat

De Overpoortstraat is bekend en berucht in het Gentse studentenleven. Brecht Decaestecker stelt voor om de Overpoortstraat te heraanleggen met kasseien, brede voetpaden en ruimte voor terrasjes. 

6. Vervolledig het geluidsscherm langs de E17 in de Gentbrugse Meersen

Mathias Peirlinck wil dat de geluidsschermen langs de E17 in de Gentbrugse Meersen worden doorgetrokken. Volgens hem zijn de Gentbrugse Meersen een heerlijk stukje natuur waar jong en oud even kunnen ontsnappen aan de betonnen jungle van de binnenstad.

7. Installeer een groene golf voor betere doorstroming op de R40

Om het verkeer vlotjes uit Gent te loodsen, stelt Lukas Iserbyt voor om op de R40 een groene golf te installeren. Bij een groene golf zijn de vekeerslichten zo ingesteld dat een auto die zich aan de snelheidslimiet houdt, bij verschillende opeenvolgende verkeerslichten groen licht heeft. 

8. Neem het Meulesteebos op in het RUP Groen

Carmen Van Puyenbroeck stelt voor dat de stad Gent het Meulesteebos opneemt in het RUP Groen, een ruimtelijk uitvoeringsplan waarbij de stad waardevolle groenzones wil behouden. 

9. Maak Bij Sint-Jacobs autovrij

Ook een voorstel om Bij Sint-Jacobs volledig autovrij te maken, scoort goed. De indiener wil wel dat Bij Sint-Jacobs een knooppunt voor openbaar vervoer blijft. 

Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

10. Vrijwaar het bosje tussen de E40 en het Technologiepark in Zwijnaarde

Mike De Brie stelt voor om het voorontwerp van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) waarin het technologiepark van Zwijnaarde wordt uitgebreid, te herbekijken. Als het RUP doorgaat, wordt het bosje tussen de E40 en de oprit gerooid en dat is volgens Mike De Brie een spijtige zaak.