Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Edie Dockter

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Edi Dockter, 75 jaar, uit Staten Island, New York City.

Edie Dockter is 75 jaar. Ze is geboren en getogen op Staten Island, één van de vijf wijken van New York City. Meet Edie Dockter. Edie noemt zich Democrate, maar ze heeft overtuigd voor Donald Trump gestemd bij de presidentsverkiezingen. Edie vindt Hillary Clinton een oplichtster die Amerika zou verkopen mocht ze er zelf beter van worden.

Staten Island was het enige deel van New York Stad waar Trump de meerderheid van de stemmen kreeg. In het zuiden van Staten Island wonen heel wat brandweerlui en politieagenten van Ierse en Italiaanse komaf, en die stemden grotendeels voor Trump.

Edie maakte grote drama’s mee in haar persoonlijke leven. Ze kreeg drie kinderen, en allemaal zijn ze al dood. Twee kinderen overleden toen ze jonger waren dan 30, een ander kind stierf op de leeftijd van 46. Haar twee zonen en haar dochter leden alledrie aan dezelfde genetische ziekte, de ziekte van Batten-Spielmeyer, waardoor ze na hun tiende geleidelijk aan blind, doof en dement werden. Hoe overleef je zoiets als moeder?

Edie deed het door haar geloof, en door vrijwilligerswerk te doen en te blijven geloven in het leven. Ze is van gemengd Italiaans-Iers-Schotse afkomst en spreekt met dat heerlijke New York-accent.

Oog in oog met Edie Dockter. 

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen