Apple stelt vanavond nieuwe iPhones voor: dit kunnen we verwachten

Vandaag klokslag 19 uur is het zover. Apple-CEO Tim Cook zal het podium in het Steve Jobs Theater betreden om niet 1, maar 3 iPhones voor te stellen. Er zal zeer waarschijnlijk veel geschreven en gezegd worden over de nieuwste toestellen van Apple, maar feit is dat de lancering van de iPhones, editie 2018, minder "buzz" zal veroorzaken. Dit is wat we er nu al over weten, tenzij Cook "one more thing" uit zijn mouw zou schudden.

Vorig jaar waren alle ogen uit de technologiewereld gericht op Apple. Het merk dat de smartphone uitvond, vierde de tiende verjaardag van de iPhone met een toestel dat naar eigen zeggen alle grenzen verlegde. Maar in de plaats daarvan kregen we een smartphone die niet alleen heel duur was, hij had ook toepassingen die we eerder bij andere Androidtoestellen zagen.

iPhone X wordt iPhone Xs?

Bij de lancering van de iPhone X moesten heel wat klanten geduld oefenen. Het merk kampte met vertragingen omdat de productie van de oled-schermen, die nota bene geleverd werden door concurrent Samsung, vertraging opliepen. Resultaat: sommige diehard-fans moesten noodgedwongen de iPhone 8 aanschaffen. Dat toestel oogde zeer gedateerd in vergelijking met de concurrentie.

Apple wil dit jaar op dat elan verdergaan. Het merk zal vanavond vermoedelijk 3 smartphones lanceren: de iPhone Xs, de Xs Max en de 9.

De opvolger van de iPhone X zal volgens "9to5mac", die de hand kon leggen op gelekte foto's, Xs heten en uitkomen in 2 versies. De iPhone Xs zal een scherm hebben van 5,8 inch en de Xs Max eentje van 6,5 inch. Beide toestellen hebben een oled-scherm.

Vooral dat laatste is opvallend, want met 6,5 inch zal de Xs Max de iPhone zijn met het grootste scherm tot nu toe. Op zich zal het toestel niet veel groter zijn dan de iPhone 8 Plus, aangezien de randen in de nieuwste iPhone volledig verdwenen zijn.

Naast de Xs, die zeer waarschijnlijk minstens 1.000 euro zal kosten, mogen we ook een opvolger voor de iPhone 8 verwachten. Dat toestel, dat vermoedelijk iPhone 9 zal heten, krijgt een 6,1 inch-scherm en zal goedkoper zijn dan de Xs. In tegenstelling tot de iPhone 8 vorig jaar zal de iPhone 9, net als de duurdere modellen, een scherm hebben zonder randen. 

De concurrentie zit niet stil

Hiermee komt Apple redelijk laat. Reeds vorig jaar pakte de concurrentie uit met smartphones zonder "bezels" of randen. En zij zitten niet stil. Hoewel het brede publiek smartphone-moe wordt, pakken de producenten elk jaar uit met de nieuwste "features" om klanten aan te trekken. De verkoop van smartphones daalde vorig jaar wereldwijd, ook in ons land kunnen smartphoneproducenten de gemiddelde klant minder bekoren.

Daarom probeert Apple klanten te lokken met "budgetvriendelijke" smartphones die rond de 800 euro zullen kosten. 

2018 was het jaar dat Apple voorbijgestoken werd door Huawei. Dat merk verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar 50 miljoen stuks. Apple bracht 44,7 miljoen toestellen aan de man. De gretigheid waarmee Chinese producenten toestellen aan de man brengen, en vooral innoveren, maakt niet alleen Apple zenuwachtig. 

Een scherm dat plooit en een camera die verdwijnt

Bij Samsung horen we dat 2018 een overgangsjaar is. De Zuid-Koreanen kijken uit naar volgend jaar wanneer het merk het 10-jarig bestaan van de Galaxy-reeks gaat vieren. En om de plannen kracht bij te zetten, kondigde CEO, DJ Koh, vorige week aan dat het merk een plooibare smartphone zal lanceren tijdens de Samsung Developers Conference in november.  

We moeten afwachten of het menens is voor Samsung, want het merk pakte al in 2014 uit met onderstaande video van een toestel dat u kan openplooien tot een tablet. 

Lees verder onder de video.

Daarnaast heeft de Chinese producent Oppo een andere kopzorg, die van de inkeping, omzeild door een camera in het toestel in te bouwen. De Oppo Find X heeft een scherm zonder randen en een camera dat uit het toestel schuift. Een andere producent, Vivo, experimenteert met een vingerscanner die in het scherm is ingebouwd. 

We kennen nog niet alle details, maar feit is dat Apple (dure) toestellen zal uitbrengen die niet echt vernieuwend zullen zijn. Toch zullen de iPhone Xs, de Xs Max en de 9 met luid applaus onthaald worden. Apple was ook het eerste bedrijf dat 1 biljoen dollar waard was (Amazon volgde later), en staat erom bekend niet te innoveren om te innoveren, maar nieuwe technologie pas te implementeren op het moment dat de markt daar rijp voor is. Apple - zo meent het bedrijf - heeft geen plooibare schermen nodig om indruk te maken.

Meest gelezen