AFP or licensors

Operatie tegen terreurgroep IS in laatste fase

De Westerse Coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zegt dat de laatste fase van de militaire operatie tegen terreurbeweging IS is ingegaan in het oosten van Syrië. IS-strijders houden zich op in een dorp bij de grens met Irak. De aanval op het dorp is ingezet. Daarmee lijkt het einde in zicht dat terreurgroep IS nog langer grondgebied controleert.  

Koerdische strijders hebben met steun van de Westerse Coalitie het offensief ingezet om het dorp Hajin bij de grens met Irak. De voorbije maanden werd IS in de Eufraat-vallei stap voor stap terug gedreven. Eind vorig jaar viel Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS al. IS-strijders trokken zich daarop terug in de provincie Dei er -Zor. Een bevelhebber van de SDF zei maandag dat de aanval is ingezet op het dorp en dat daarbij zeker vijftien jihadi's zijn omgekomen.

Einde Kalifaat

Ergens in 2016 controleerde terreurgroep IS een gebied in delen van Syrië en Irak dat groter was dan het Verenigd Koninkrijk waarin zo'n 5 miljoen mensen woonden. Vandaag schiet daar quasi niets meer over. Terreurgroep IS werd van de kaart geveegd door een militaire alliantie tussen lokale rebellen zoals de Koerdische Strijders die steun kregen van de Westerse Coalitie. 

IS is  verslagen door lokale milities met steun van Washington én Moskou en Teheran

In Syrië werd IS ook in het westen aangevallen door het regeringsleger van president Assad. Die kreeg daarbij steun van Rusland, Iran en sjiitische milities. In Irak, waar IS een groot gebied in het centrum van het land controleerde, was het vooral het Iraakse leger dat strijd leverde tegen IS. Resultaat is alvast dat er van het zogenoemde 'kalifaat' niets meer overblijft.

AFP or licensors

Waar is Baghdadi?

Koerdische strijders hopen om alsnog verschillende hoge leiders van terreurgroep IS gevangen te nemen. Maar het is niet duidelijk of die zich in het laatste dorp bevinden. De kans lijkt eerder klein. Grote vraag is waar IS leider en zelfverklaard kalief Abu Bakr al-Baghdadi zich bevindt. De man werd de voorbije jaren verschillende keren dood verklaard, maar dook telkens opnieuw op. Het is evenwel niet uitgesloten dat Baghdadi bij gevechten of bombardementen op Mosul (Irak) of Raqqa (Syrië) is omgekomen. 

Zijn laatste audioboodschap dateert van augustus 2018. Daarin moedigde hij onder meer zijn aanhangers aan om aanslagen te plegen. Volgens Baghdadi is 'verlies of overwinning niet af te leiden uit de grootte van het gebied dat je controleert'. Intussen is wel gedocumenteerd dat een van zijn zonen eerder dit jaar is omgekomen bij gevechten bij Homs, in het westen van Syrië. Eigenlijk weet niemand goed waar hij zich mogelijk zou ophouden. Mogelijk is hij al voor de val van Raqqa en Mosul gevlucht naar het buitenland en ondergedoken.  

Meest gelezen