Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikanen maken zich op voor de midterms, maar wat betekent dat eigenlijk?

Op 6 november zijn er in de Verenigde Staten de zogenoemde midterm elections, kortweg midterms of tussentijdse verkiezingen. Wat staat er op het spel? We zetten een aantal antwoorden voor u op een rij.

1. Waar draait het in deze verkiezingen om?

Elke twee jaar moet in de VS een deel van het Congres opnieuw worden verkozen. In het Huis van Afgevaardigden gaat het om alle 435 zitjes. Ook de Senaat wordt gedeeltelijk opnieuw verkozen, daar gaat het om een derde van de zetels. Dit jaar kunnen er 35 van de 100 senatoren verkozen worden, en dat voor een termijn van 6 jaar. 

Op dit moment zitten de Republikeinen van president Trump in een machtige positie. Ze hebben zowel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, als in de Senaat. Als de Democraten opnieuw de controle in handen willen krijgen, moeten ze dus een tandje bijsteken. Om een meerderheid te halen in het Huis van Afgevaardigden moeten ze 23 extra zetels winnen, in de Senaat 2. 

De komende twee maanden zal de meeste aandacht naar de Congresverkiezingen gaan, maar tegelijkertijd vinden er ook lokale verkiezingen plaats in de VS. Zo zullen er 36 nieuwe gouverneurs worden gekozen. Dat is niet onbelangrijk, want ook zij kunnen hun stempel drukken op het beleid.

(Lees voort onder de foto.)

2. Waarom zijn de midterms belangrijk?

Dankzij de midterms of tussentijdse verkiezingen kunnen de Amerikanen laten zien wat ze vinden van het beleid van de president halverwege zijn ambtstermijn. De verkiezingen zijn ook een graadmeter voor de populariteit van president Trump. Voor de Democraten is het dan weer een test om te zien hoe sterk de oppositie staat.

Amerika-kenner Frank Albers vermoedt dat de Republikeinen wel klappen zullen krijgen. De Republikeinse partij heeft zelfs aan haar kandidaten de toestemming gegeven om zich te distantiëren van Trump, als ze denken dat dat hun campagne ten goede zal komen. Trump heeft een achterban bij de bevolking, maar de hamvraag is: hoe groot is die?

Trump heeft de geschiedenis alvast niet aan zijn kant. Traditioneel gezien doet de partij van de zittende president het altijd slechter bij de midterms, vaak uit onvrede met het beleid. Bovendien moeten de Republikeinen komaf maken met allerlei controverses die gelinkt worden aan het Witte Huis. Om maar een voorbeeld te noemen: het onderzoek van de voormalige FBI-baas Robert Mueller. Die probeert uit te spitten of Rusland zich gemengd heeft in de Amerikaanse verkiezingen van twee jaar geleden en of de Trump-administratie op de hoogte was. 

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

3. Gaan veel Amerikanen stemmen?

Traditioneel kunnen midterms de Amerikanen maar matig begeesteren. Gemiddeld gaat amper 40% van de stemgerechtigden stemmen. Maar dit jaar zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Volgens een onderzoek van PEW Research Center ligt het aantal geïnteresseerden dit jaar veel hoger vergeleken met vorige tussentijdse verkiezingen. 51% van de Amerikanen die zich geregistreerd heeft om te stemmen, geeft aan meer gemotiveerd te zijn dan andere jaren.

Ook de verkiezingsthema’s bepalen mee of de opkomst groot is. Opvallend, dit jaar lijkt vooral de persoonlijkheid van Trump een doorslaggevende factor te zijn. Kiezers denken dat hun indruk van de president - positief of negatief - het meest zal doorwegen in hun keuze.

De Republikeinen hebben de voorbije weken angstig toegekeken hoe ze stemmen verloren bij kiezers in de voorsteden, vooral bij vrouwen. Die lijken steeds meer minachting te hebben voor president Trump. Uit een interne poll blijkt dat de president deze zomer ook stemmen verloren heeft door zijn omstreden migratiebeleid, waarbij hij migrantenkinderen liet scheiden van hun ouders aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Die kwestie kreeg wereldwijd media-aandacht.

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

4. Wat zijn de gevolgen van deze tussentijdse verkiezingen?

De Democraten hopen vooral om het Huis van Afgevaardigden terug in handen krijgen. Als hen dat lukt, dan kunnen ze allerlei onderzoeken opstarten om fouten van Trump bloot te leggen. Ze zijn dan zelfs in staat om een afzettingsprocedure te beginnen tegen de president. De kans dat de Democraten een meerderheid halen in de Senaat, is eerder klein. Ze zullen vooral moeten strijden voor stemmen in staten waar de Republikeinen sterk staan.

De tussentijdse verkiezingen zullen ook bepalen welke richting de Democraten zullen uitgaan in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020. Democraten die nu sterk uit de hoek komen, kunnen mogelijk worden genomineerd als de volgende Democratische presidentskandidaat. 

Voor de Republikeinen liggen de kaarten anders. Zij staan voor hun grootste uitdaging na de verkiezing van Trump als president twee jaar geleden. Trump moet zijn partij opnieuw aan een overwinning helpen en voorkomen dat de Democraten de controle over het Congres overnemen. De komende weken zal hij verschillende staten bezoeken om de Republikeinse kandidaten een hart onder de riem te steken. Het is afwachten of hij erin slaagt zijn aanhangers te motiveren om te gaan stemmen. 

Meest gelezen