De Bronzen Uil wordt grootste debuutprijs voor literatuur

Zes debuutromans, drie Vlaamse en drie Nederlandse, maken kans op De Bronzen Uil. Die jaarlijkse prijs van het liberale Willemsfonds smelt samen met de Debuutprijs, die tot nu toe op de Boekenbeurs werd uitgereikt. 

De Bronzen Uil is een initiatief van het liberale Willemsfonds. Sinds 2011 wordt die prijs op het festival "Het Betere Boek" gegeven aan de meest beloftevolle debuutroman in het Nederlandse taalgebied. Vorige winnaars waren onder meer "De verzonken jongen" van Jan Vantoortelboom, Roderik Six met "Vloed" of Lize Spit met "Het smelt".

"Krachten bundelen"

Daarnaast bestaat sinds 1969 de Debuutprijs, gefinancierd door de provincie Antwerpen en Boek.be en uitgereikt aan de vooravond van de Boekenbeurs. Ook daar zaten grote namen bij de winnaars: Erwin Mortier, Bernard Dewulf, Annelies Verbeke of Margot Vanderstraeten. Kris van Steenberge won zowel De Bronzen Uil als de Debuutprijs met "Woesten".

Doordat de provincies hun culturele bevoegdheid verloren, werd de Vlaamse Gemeenschap verantwoordelijk voor de Debuutprijs, met name dan het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dat heeft nu de handen in elkaar geslagen met het Willemsfonds om één prijs uit te reiken voor de beste Nederlandstalige debuutroman. De naam De Bronzen Uil blijft behouden;  de winnaar krijgt 7.000 euro in plaats van 5.000 en een literaire tour langs boekhandels in Vlaanderen en Brussel. 

Dit is geen besparing, maar een bundeling van krachten

Koen Van Bockstal, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren: "Eerder dan beide prijzen – die in het verleden kort na elkaar werden uitgereikt – naast elkaar te behouden leek het ons interessanter om de krachten te bundelen." Het is geen besparing, benadrukt hij, want behalve de geldprijs is er ook "een - betaalde - tournee van zowel de winnaar als de publiekswinnaar langs zes boekhandels in Vlaanderen en Brussel."  

Het Willemsfonds, de organisator van De Bronzen Uil, is tevreden met de erkenning. "Een grotere, sterkere prijs is veel beter," vindt directeur Ellen Buntinx.  De uitreiking gebeurt wel enkel in Gent, "sinds 1851 nu eenmaal de uitvalsbasis van het Willemsfonds, maar het is toch geen aderlating voor Antwerpen, want de literaire wereld krijgt er een sterkere prijs bij".

Hebben nieuwkomers in de letteren dan niet maar half zoveel kans meer om een prijs te winnen? Dat klopt, zegt Ellen Buntinx, "maar we hebben het prijzengeld wel opgetrokken."

Verschillende auteurs hebben alvast bedenkingen. Ze vinden literaire prijzen belangrijk en de samensmelting van beide debuutprijzen noemen ze  een verarming.

De genomineerden voor De Bronzen Uil 2018

  • Antoinette Beumer (NL), "Mijn vader is een vliegtuig", uitgegeven bij Lebowski
  • Rinske Hillen (NL), "Houtrot", uitgegeven bij Querido
  • Bert Moerman (B), "Niet dat het iets uitmaakt", uitgegeven bij Polis
  • Lenny Peeters (B), "Dochter", uitgegeven bij Prometheus
  • Sien Volders (B), "Noord", uitgegeven bij Hollands Diep
  • Herien Wensink (NL), "Kleihuid", uitgegeven bij Arbeiderspers

Een professionele literaire jury kiest de winnaar van De Bronzen Uil en reikt de prijs uit op "Het Betere Boek" op 6 oktober. Ook lezers kunnen hun mening te kennen geven: stemmen voor de publiekswinnaar kan hier.

Meest gelezen