Videospeler inladen...

Orbán onbewogen door kritiek: "Als het nodig is, komen we ook op tegen de EU" 

"Hongarije wordt veroordeeld omdat de Hongaren hebben beslist dat we geen land voor migranten worden", valt Orbán uit tijdens een debat in het Europees Parlement. Na een kritisch rapport van Europees Parlementslid Sargentini zou een procedure kunnen starten waardoor Hongarije zijn stemrecht in de EU verliest. Een inbreuk op de Hongaarse democratie, vindt Orbán: "Wij zullen beslissen met wie we samenleven. Als het nodig is, komen we ook op tegen de EU." 

Het Europees Parlement stemt woensdag over een rapport van het Nederlandse parlementslid Judith Sargentini. Daarin schrijft de politica van GroenLinks dat in Hongarije de rechtsstaat in het gedrang is. De ngo's worden er in hun werking bedreigd, de vrije media worden aan banden gelegd en het is niet zeker dat de bekende Soros-universiteit kan openblijven. 

Of Sargentini woensdag voldoende steun zal vinden is onzeker. De procedure die daaruit volgt, zou ertoe kunnen leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de Europese Unie verliest. Deze middag hield het Europees Parlement daarover een voorbereidend debat. 

Orbán ziet de bui al hangen: "Ik weet dat jullie je keuze al hebben gemaakt en dat dit rapport zal worden goedgekeurd", begon hij zijn interventie in het Europees Parlement. "Jullie zullen zo niet alleen een regering veroordelen, maar ook een land en een natie."

We verschillen van mening over naties en migratie. Maar wij willen mensen niet uitsluiten als ze niet dezelfde mening hebben.

Hongaars premier Viktor Orbán

Volgens Orbán en zijn bijstanders in het debat moeten Hongaren zelf kunnen kiezen welk migratiebeleid Hongarije voert. "Elk land heeft toch het recht om te beslissen hoe de democratie in het eigen land worden georganiseerd?", zei hij. 

Na Orbán kwamen de voorzitters van de verschillende fracties aan het woord. Ook binnen de Europese Volkspartij (EVP), de fractie van Orbán zelf, klonk een kritische stem, maar ook een oproep tot "dialoog". Manfred Weber, fractievoorzitter van de EVP,  wil zich opstellen als "bruggenbouwer".

Weber doet een oproep om de discussie ook op de agenda van de Europese Raad te zetten. Niet enkel binnen de EVP moet corruptie worden bestreden, zegt Weber, maar binnen alle fracties. Vanavond zal de EVP beslissen welk standpunt ze innemen. 

Guy Verhofstadt aan EVP: "Stop deze nachtmerrie in uw fractie"

Ook in de andere fracties klinkt de kritiek luid. De liberale fractie liet bij monde van Guy Verhofstadt verstaan dat ze de procedure tegen Hongarije steunt. Verhofstadt zei dat hij voor een keer zou toegeven dat "christendemocratische waarden aan de basis van de EU liggen". Een oproep aan de EVP, waarin ook de Vlaamse christendemocraten van CD&V zetelen, om sterk op te treden tegen de Fidesz-partij van Orbán. 

Heirbaut: "Tweederdemeerderheid wordt kantje boord

Videospeler inladen...

Conservatieven: "Steun voor Orbán zal enkel toenemen"

Bij de Europese conservatieve fractie klinkt het toch anders. "Een nieuwe aanval op de democratisch verkozen regering. Iemand heeft deze regering gekozen. Dat was niet Sneeuwwitje en de zeven dwergen", zei de Poolse medevoorzitter van de fractie, Ryszard Legutko, schamper.

Ook Polen kwam eerder in het vizier van de zogenoemde "artikel 7"-procedure. Na die Europese kritiek nam de steun voor de regering enkel toe, zei Legutko."Misschien zitten hier dus wel verdoken supporters van Orbán?", vraagt hij zich ironisch af.

Nigel Farage, bekend van de Brexit-campagne in Groot-Brittannië, windt er geen doekjes om: "Kom bij de Brexit-club", spoorde hij Orbán aan. 

Morgen stemt het Europees Parlement over het rapport van Sargentini. Als een tweederdemeerderheid de resolutie steunt, belandt de hele kwestie bij de Europese lidstaten. Die moeten dan een “dialoog” aangaan met de Hongaarse regering. 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen