Videospeler inladen...

Familieruzie wordt politiek: broers Lutgen strijden voor burgemeesters­sjerp in Bastogne

Jean-Pierre Lutgen bevestigt dat hij op de lijst 'Citoyens Positifs' staat in Bastogne in Luxemburg. Dat is een gezamenlijke lijst van PS, MR, Défi en Ecolo. Daarmee neemt de man het op tegen zijn broer en huidig burgemeester Benoît Lutgen.

Dat de twee broers privé al langer niet door één deur kunnen, dat is duidelijk, maar waarom, dat weet nagenoeg niemand. De broers Lutgen spreken al enkele jaren niet meer met elkaar. Nu zullen ze dat misschien wel moeten doen, al was het via de media in aanloop naar de verkiezingen. Want Jean-Pierre Lutgen besliste om op te komen op de lijst 'Citoyens Positifs' in Bastogne, in Luxemburg. Dat is een gezamenlijke lijst van de partijen MR, PS, Ecolo et Défi. De partijen verenigen zich in de strijd tegen de 'Liste du bourgmestre CDH', de lijst van CDH-voorzitter Benoît Lutgen, die op dit moment nog burgemeester is in Bastogne. 

Jean-Pierre Lutgen is een succesvol ondernemer. Hij is de oprichter van het uurwerkbedrijf Ice-Watch. De politiek heeft hem jaren niet geboeid, maar klaarblijkelijk wil hij het nu graag een keer proberen.

Maar de strijd zal niet gemakkelijk zijn voor hem. CDH haalde tijdens de vorige verkiezingen de absolute meerderheid in Bastogne, met 17 op 25 zetels. Alle andere zetels waren voor MR. 47,6% van de kiezers stemde ook specifiek op Benoît Lutgen. Nu is de vraag of de kaarten anders zullen liggen.

In ieder geval wordt het een echt spannende strijd. Want als beide kandidaten verkozen raken, mag maar één van hen echt zetelen in de gemeenteraad. Volgens de Waalse  regelgeving mogen verwanten tot de tweede graad namelijk niet samen in de gemeenteraad zitten. Diegene die de meeste zetels haalt zal dan de enige gelukkige zijn.

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen